Wrestling goes Comics

Wrestling är en underhållningsform som har ursprungligen kommer från Amerika. Men wrestling är inte bara stort i USA utan enormt populärt i exempelvis Japan, Mexiko och England. Man ska dock inte begå misstaget att jämföra wrestling med tävlingsidrotter. Matchresultaten är nämligen bestämda på förhand av förbundets promotor, och syftet är att skapa spänning, underhållning och dramatik. Brottarna framställs som onda (så kallade heels) eller goda (faces), och majoriteten av alla matcher sker mellan en god och en ond. Wrestling är alltså underhållning.

Genomsnittssvensken verkar ha svårt att riktigt fatta detta eftersom svenskars syn på idrott är tämligen seriös. Nåväl, i södra Sverige börjar wrestling bli ganska stort och även i Danmark.

Vad det gäller USA påminner wrestling och serier om varandra. Upplägget i en fejd mellan två wrestlers påminner om de amerikanska superhjälteserierna och det kanske inte är så konstigt att många fans, för att inte tala om brottarna själva är stora seriefantaster.  Nu har det största wrestlingförbundet, World Wrestling Entertainment (WWE), ingått samarbete med Titan Publishing. Serietidningarna kommer att heta ”WWE Heroes”.

Författaren till dessa serier är Keith Champagne, som tidigare skrivit ”Justice League of America” och ”Green Lantern Corps”. Serierna kommer att tecknas av Andy Smith som tidigare bland annat tecknat ”Superman” och ”Green Lantern”.

Första nummret förbryllar mig. En tidning är som bekant på 27 sidor (varav flera av dessa är reklam). Sidantalet är egentligen för tunnt för att jag ska kunna ha mig en riktig uppfattning. Det lutar dock åt en negativ sådan.

I serieäventyret får vi följa två bröder som kämpar mot varandra genom olika tider i världshistorien. Det verkar som om de är destinerade att möta varandra genom olika historiska kämpar. Parallellt får vi följa lite wrestlingmatcher mellar stora wrestlers som Triple H, John Cena, Edge, Randy Orton och Undertaker. Det verkar onekligen som om de två bröderna kommer att ta över två wrestlers och kämpa mot varandra en gång till.

Första nummret innehåller egentligen enbart action och väldigt lite annat. Låt oss hoppas att nästa nummer kommer att innehålla lite lägre tempo med större interaktion mellan de inblandade (alltså inte så mycket slagsmål).

Teckningarna är välgjorda och är tecknade på ett klassiskt superjältemanér. Dock stör jag mig på att alla wrestlers är stöpta i samma form. Matt Hardy har absolut inte en sådan muskulös kropp som han fått här.

Sammanfattningsvis är denna tidning intressant men långt ifrån fantastisk. Låt oss hoppas att nästa nummer är lite bättre.

 I den eminenta tidningen serieblaskan (nummer 1 2010) finns det en längre artikel om wrestling och serier. Läs den gärna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>