Musse Pigg kan gå själv

Musse Pigg

Musse Pigg med ovanliga polisonger.

Så länge jag kommer ihåg har det hängt en Musse Pigg-figur i köket hos min vän M. Jag har tittat på den flera gånger, och tänkt att vem som än gjord den aldrig sett Musse Pigg. En slags cargo-cult-version, med konstiga målade tofsar under hakan, inga armar, och en tjock svulst runt halsen. Förmodligen liknar den Musse av en slump.

Den har aldrig varit i fungerande skick heller. Fast det har jag inte vetat om förrän härom året, då M hade fixat till det lilla gummibandet som sitter runt benen. Då förstod jag tillslut att det var en gå-leksak , inte en trasig sprattelgubbe.

Musse Pigg

Magnus Musse-figur, med korrekt ansikte.

Och sen såg jag en till.

För ett par månader sen grävde jag ner mig i gamla trådar på Serieforum.se och hittade den här tråden. Magnus, av våra medlemmar hade en skum sak hemma. Han postade en bild, och undrade om någon kände igen saken på bilden. Och det gjorde jag.

Tittar man närmare på de båda figurerna ser man att Magnus figur är bättre gjord, den är bättre usågad efter en korrekt Musse Pigg-form, och målad med en trekvarts-profil på ansiktet.

Min teori så här långt är att båda figurerna är hemmagjorda. Förmodligen efter någon mall i någon tidning, sånt här var populärt förr.

Musse Pigg

Musse Pigg efter för mycket botox.

När jag senast var förbi M passade jag på att förhöra mig om historien bakom  figuren. Vilket ledde till att jag fick tala med den ursprungliga ägaren över telefon. Hon minns att hon fick figuren av sin far i present, 1945 eller 1946. Hon knyter årtalet till platsen de bodde på då, Trollenäs utanför Eslöv.

Jag frågade om hon visste om figuren var köpt, fått av någon, eller gjord av hennes far sa hon att hon mindes det som att far hade köpt den. Men hon kunde inte helt lova att hon mindes rätt.

När jag hade frågat färdigt bollade jag min idé om tidningsbilaga, varpå hon sa att hennes mor alltid haft Allers i hemmet. Just Allers står högt på min lista efter misstänkta tidningar då de ofta innehöll olika hobbyprojekt, och riktade sig till så gott som hela familjen.

Jag har frågat Magnus om han känner till något mer om sin figur, men bortsett från en datering till slutet av trettiotalet, troligen 1937 – 1939 vet han dessvärre inget.

Med andra ord – var när hur är fortfarande ett mysterium. Men finns det två kan det finnas fler. Håll utkik.

Och så här ser Musse ut när han går:

En reaktion på “Musse Pigg kan gå själv

  1. Jag har en tredje. Har för mig att den kom från en loppis på södra Öland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>