Gallien runt på franskbelgiska cykelhjul

Idag börjar en av Europas största idrottstävlingar; Tour de France. I 20 etapper skall 200 tappra gneta, gnida, kämpa och släpa sig upp- och nedför hela Frankrike. Över 13 miljoner åskådare beräknas att stå längs vägarna och hojta (dvs. något fler än en vanlig sommarvecka i Frankrike).

Och som alla vet har Tour de France, precis som egentligen alla moderna företeelser, sin upprinnelse i en liten gallisk by omringad av fyra romerska militärförläggningar. I Asterix och Obelix´ äventyr Gallien runt gör de båda gamängerna en rundresa genom det ockuperade Gallien som en tävling mot de romerska auktoriteterna. I en sida dras rutten upp, och det är naturligtvis här det första loppet genomförs. Att romarna, trots förlusten, ändå fastnat för tävlingsformen att ta sig runt ett helt land på det jobbigaste sättet, visar deras egen variant Giro d’Italia. Och precis som vissa amerikanska stjärnåkare, så lyckas Asterix & Obelix vinna hela tillställningen genom att dopa sig med trolldryck. Så framgångsrik är deras intag av illegala(?) substanser att de senare försöker sig på att vinna även en olympiad. Något som blivit en populär metod för inte bara amerikanska cykelåkare med svarta strumpor. Så även om den galliska byn grundlade tävlingen har deras inflytande och tvivelaktiga tävlingsmoral alltså haft återverkning långt in idag.

Den kanske mest minnesvärda cykelloppet genomfördes i modern tid däremot av Spirous kamrat Nicke. I äventyret Det falska ansiktet anmäler piccolon sin vän för att undgå polisen, ett genidrag värdig Poes The Purloined letter där tanken är att Nicke ska försvinna i cykelmassan. Ett genidrag om det inte hade varit för den tuffa bergsetapp som det rörde sig om. Så genom trötta tramptag och otillräcklig uppmärksamhet tar Nicke en genväg utför bergssidorna istället för på landsvägarna; en genväg så effektiv att man undrar varför den inte slagit igenom på bredare front. (Inte minst nu när det för ändamålet finns speciella – just det –  mountainbikes.) Genom ytterligare missöde vänds dessutom cykeln bakochfram varför vi får den genvägssusande Nicke svischa förbi alla och komma i mål med bakhjulet först. Kommentatorn som bara ser Nickes svarta ändalykt antar först att det är Eddie Mörk – en skön blinkning till en av cykelvärldens största; belgaren Eddie Merckx.

Franquin andra skapelse Gaston skulle däremot aldrig delta i ett cykellopp. Istället är cykeln för Gaston endast ett fortskaffningsmedel och som sådant skall det vara så bekvämt som möjligt. Och naturligtvis så lite energikrävande som möjligt. Det kan dock vara värt att notera att Gastons bil dock inte hör till fordonsvärldens snabbaste – i ett avsnitt blir han förbiåkt av en söndagsflanör på cykel! Förmodligen ligger Gaston bilism närmare Franquins eget intresse; han var vansinnigt bilintresserad men medger att han inför Det falska ansiktet mest använde cykelloppet som en kul grej eftersom det var en så populär tillställning. Själv var han alltså inte särskilt intresserad av cykeln.

Roger Leloups unga tekniker och teknohjältinna Yuko Tsuno är känd för sina fordon, dock är alla utrustad med mer eller mindre fantastiska motorer. Typiskt nog ser vi henne åka moped när hon skall ta sig till vännens näraliggande hus. Och självklart krockar hon med – just det – en motorcykel.

Sist men inte minst kan man ju förvänta sig att Tintin uppvisar det mest stilmedvetna cykelmedvetandet. Han kör ju både den ena och andra bilen genom sina äventyr, men det är självklart som cyklist vi minns honom. I Blå Lotus kör han också en mycket snygg tävlingscykel – självklart trendigt nog fixie!

Tintin kör fixie!

Tor de Gallien avslutas 25 juli i Lutetia – må bästa franskbelgare vinna!

2 reaktion på “Gallien runt på franskbelgiska cykelhjul

  1. Var det inte så att trolldrycken förbjöds under olympiaden, och att gallerna rättade sig efter det? Hade en diskussion nyligen på Serieforum.

  2. Pingback: En tävling med traditioner | Flanera.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>