X-Statix

Ganska många år försent har jag till slut läst Peter Milligan (manus) och Mike Allreds (teckningar) X-Statix, X-titeln som de fick chansen att göra när Marvel i början av 2000-talet bestämde sig för att försöka bredda sitt utbud av superhjälte-serier. Jag kommer ihåg att jag såg titeln när den kom ut, och att jag tyckte det hela såg rätt så bisarrt ut: Mike Allreds typiska teckningar i en Marvel-tidning bröt rejält mot min bild av vad Marvels X-titlar brukade innehålla. Jag läste däremot inte titeln; det är inte så ofta jag läser om superhjältar, och om något har jag alltid varit en DC-fan.

Men nu har jag till slut läst den, efter att ha blivit övertalad att ge den en chans, och baske mig om den inte var läsvärd ändå. Det känns udda att läsa en serie som så uppenbart är en del av Marvels vanliga universum (med gästspel av bland annat Spindelmannen, Wolverine och The Avengers), men skriven med gusto av Milligan som tar ut svängarna rejält. Det börjar med en bang, i och med X-Force #116 (efter något dussin nummer fick serien en egen titel när teamet av copyright-skäl (i serien alltså) byter namn till X-Statix) där Milligan tar livet av nästan hela gamla X-Force och istället slänger in sina egna figurer, som också har oroväckande kort medellivslängd. Och det avslutas med en annan bang i X-Statix #26, när serien las ner.

Teamet är givetvis mutanter, som X-et anger, men till skillnad från de övriga hjältarna i Marvels universum är de här hjältarna ute efter rock-n-roll: Lev snabbt, dö ung. Och se dessutom till att tjäna så mycket pengar du bara kan genom att kommersialisera ditt team så mycket du kan. Ett återkommande problem i serien är hur man ska se till att X-Statix fortsätter att vara i allmänhetens blickfång för att garantera en bra försäljning i alla souvenirbutiker.

Det är kul att se hur Milligan samtidigt håller sig inom de vanliga ramarna för Marvel men dessutom driver med hela idén. Det finns förstås mängder av andra superhjälteserier som attackerar idén med superhjältar (typ The Authority eller The Boys), men ytterst få om några som samtidigt är en rak superhjälteserie i klassisk stil.

Och detsamma gäller teckningarna, som jag alltså först tyckte såg rätt underliga ut i en modern Marvel-tidning. Men som den som rekommenderade serien till mig sa så är det egentligen inte så stor skillnad på Allred och en del av de tidigaste Marvel-tecknarna, som Ditkos Spindelmannen till exempel. Så även på teckningsfronten är det en blandning av det klassiska och det postmoderna som gäller. Trevligt ser det ut, tycker jag, som definitivt föredrar de här illustrationerna framför exempelvis Image-traditionen. Det var kul att läsa alla synnerligen upprörda läsarbrev i numren efter att det nya teamet tagit över X-Force-tidningen och på sitt sätt förstår jag det: Kontrasten mot den äldre serien som hade startats av (brrr!) Rob Liefeld kan knappast ha varit större.

Lyckligtvis finns alla X-Statix-serier samlade i album, trots att serien sålde rätt dåligt. Dessutom kan jag rekommendera att man också plockar upp Dead Girl-miniserien som kom ut några år efter det sista numret av X-Statix; det är en utmärkt liten koda till en bra och annorlunda superhjälteserie.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>