Lazzaronen Groo

Och nu är det dags för lite språkhistoria lagom till hängmatteläsningen…

Sergio Aragones Conanparodi (?) Groo the wanderer hade en kort sejour i egen tidning på svenska 1984-85 under namnet Groo svärdbäraren. Under årens lopp har serien getts ut av flera förlag där flera tycks gå i konkurs efter att ha gett ut den…

Oberäkneliga är vägarna som kan få en serieälskare att komma att tänka på serier; när jag nyligen läste en bok om italiensk historia stötte jag på ett uttryck som jag inte mött sedan just Grooåren i mitten på åttiotalet. I Groo svärdbäraren kallades huvudpersonen upprepade gånger för Lazzaron. Ett uttryck som Groo inte känner till men som han utgår från är nedvärderande. Hans okunskap om ordets betydelse får nog sägas vara tämligen utbrett för hur många vet vad en lazzaron är för något?

I engelskan originalet beskylls Groo för att vara en mendicant. En mendicant kallas någon som tillhör en tiggarorden och ordet är med andra ord ett nedsättande begrepp om tiggare och landsstrykare. Den svenska översättaren har verkligen gått djupt i bildningsträskets svindlande korridorer och hittat det ovanliga men någorlunda synonyma lazzaron. Ordet kommer från tiggaren Lazarus via spanskans lazaro=fattig. Lazzaron användes under sjuttonhundratalet och framåt av inhemsk och utländsk styrande överklass i Italien där det refererade till en oregerlig men konservativ mobb i Neapelområdet. Denna klass, närmast att likna med ett trasproletariat, ansågs som synnerligen lata och tjuvaktiga och ordet var följaktligen starkt nedsättande.

Groo är kanske seriehistoriens dummaste figur, men att han inte kände till ordets betydelse och ursprung bör han kanske inte lastas för.

Lazzaron

Lazarus

2 reaktion på “Lazzaronen Groo

  1. Jag var layoutare på Groo svärdbäraren på 80-talet. Jag gjorde handjagade rubriker och annat jox.
    Kuriosa: Groo har ju en hund som heter Rufferto. Jag har träffat förebilden med samma namn hemma hos Sergio i Ojai norr om Los Angeles. Det var svårt att bestämma vilken ras det var. En mix av allt möjligt troligtvis. Han såg mest ut som en fläckig dingo.

  2. Kul att höra. Men här tar jag chansen att efter alla dessa år beklaga mig; Groo Svärdbäraren tog ju slut efter sina 7 (?) nummer utan så mycket som ett farväl! Där satt man med sin favorittidning och undrade vad som hade hänt. För ingen sa ju något. Ett stor sår i mitt serieläsarhjärta som öppnades, ett sår som aldrig riktigt ville läka…

    Moral: ?

    :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>