Hammerfall

 • Hammerfall del1. - Ormens lidande

 • Förlag: Albumförlaget
 • Utgivningsland: Sverige
 • Originaltitel: Le Peine du serpent
 • Författare: Sylvian Runberg
 • Illustratör: Boris Talijancic
 • Antal sidor: 56
 • Vikt: 240 g
 • Höjd: 295 mm
 • ISBN: 9789197857918

Det var ett tag sedan det här albumet kom ut men det får vara som det vill med den saken för några ord om albumet vill jag ändå skriva. Till att börja med så känns albumet i helhet som ett – jaha, var det allt! För det slutar innan det har tagit fart men likt en annan av Albumförlagets albumserier, Zorn & Dirna, så hoppas jag att det kommer igång i del två.

Om man skall titta lite närmre så är detta första album egentligen en enda lång presentation av figurerna dock utan att fördjupa sig nämnvärt i någon av karaktärerna mer än att man återberättar Björn den fagres bakgrund. En anledning till detta kan vara det stora galleri av människor som flyter förbi. Det är många namn som presenteras, men jag tror inte att det är så väldigt många som man behöver komma ihåg till nästa album.

När det gäller bilderna så är det väldigt snygga och väldigt stilmässigt trovärdiga vikingar, även om den benämningen kom strax senare enligt den lilla ordlista som finns i början av albumet. Färgläggningen är det heller inget fel på, lite mörk kanske men fungerar bra för att återskapa den stämning som kreatörerna söker.

Vad som jag tycker gör det här albumet riktigt intressant är att det visar en bit ur den Svenska historien ur en fransk synvinkel och att man jobbar i en realistiskt anda där man blandar fakta med fantasy. Nu är jag i och för sig barnsligt förtjust i just den här typen av relativt historiskt korrekta sagorna som är lite kryddade. Ex Jan Guilous Arn-böcker eller de historiska Fantomen äventyren där man tagit en historisk händelse och petat in Fantomen.

När jag ändå fört Jan Guilou på tal så berättar han i Arnböckerna om en ort som heter Västra Aros och i det här albumet talas det om Västraros, kan det vara samma ort? De verkar som om det ligger inom samman geografiska område i alla fall. Nåja, det skall i alla fall bli trevligt när fortsättningen kommer för albumets sista bild lovar en del inför framtiden.

Det här inlägget postades i Svensk utgivning av Nicklas. Bokmärk permalänken.

Om Nicklas

Nicklas heter jag och är en sån som läser, ritar och samlar serier. Bland serievänner ute i cyberrymden är jag nog mest känd som nicklas.johansson på serieforum, där jag skrivit en del serierecensioner. Annars så bor jag i Västerbottens mellanbyggd och har hälsan i behåll.

2 reaktion på “Hammerfall

 1. Västra Aros är ett äldre namn på Västerås och att serieskaparen sett det i någon historisk atlas är väl inte omöjligt.

  Noterar förresten att det bland faktauppgifterna bara nämns tecknarens namn…

 2. Det var slarvigt av mig att missa Runberg, författaren alltså. Jag kopierade bara albuminformationen från en internetbokhandel och tänkte inte mer på det. Jag rättar till fadäsen och får bli lite bättre på att korrekturläsa helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>