Modern dans och gamla serier: Hapless Hooligan

Istället för serierecensioner blir det idag ett litet inlägg om modern dans. Skälet är att jag igår såg Hapless Hooligan in ”Still Moving”, Art Spiegelmans samarbete med den internationella dansgruppen Pilobolus.

Inslaget var ett av fem i en tvåtimmarsföreställning, och som relativ dilettant vad gäller modern dans så tyckte jag att det var det intressantaste av dem. Inte för dansandet i sig som var rätt begränsat i Spiegelmans avsnitt, men mer för idéerna; de övriga inslagen påminde alltför mycket om andra dansuppträdanden jag sett.

För det var mycket tydligt att det var Spiegelman som låg bakom: Huvudperson var en lätt igenkännlig version av Happy Hooligan, andra gamla seriefigurer skymtade förbi (och tegelstenar kastades) till gammeljazz, och formexperimenten var dominerande. Dansarna kämpade mot serierutornas kanter och de bröt sig ur serierna med jämna mellanrum; ett stående inslag var silhuettdans där personernas storlek varierade drastiskt på ett mycket effektivt sätt, men då och då trädde dansarna fram framför filmduken, alternativt dansade synkront med en dansare framför, en bakom vars silhuett syntes mot duken.

Publiken verkade gilla vad de såg och hörde; den enda invändning jag själv har förutom den redan nämnda med att dansandet kom i skymundan är att några av de mer skämtsamma inslagen var lite väl lättköpta, men jag misstänker att det var helt avsiktligt från Spiegelman som gillar sånt ( se till exempel hans suveräna album Breakdowns, med en hel del simpla gags).

Alltför ofta när någon får för sig att kombinera serier med någon annan konstform leder det till elände eller åtminstone pinsamheter, så därför var det verkligen skönt att se ett high concept som Hapless Hooligan fungera väl, utan att jag någonsin kände ett behov av att skruva mig på stolen för att det blev pinsamt. Istället blev jag småsugen på att se återuppförandet av Krazy Kat-baletten från 1922 som sattes upp tidigare i år :-)

För den som vill höra vad Spiegelman och Pilobolus själv säger om samarbetet och se några avsnitt från dansen, finns det givetvis resurser på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=YRj1H4hrBds

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>