Umbrella Academy

En liten kortis idag bara, om en serie som jag hört gott om från många håll men inte läst förrän häromdagen. Superhjälteserie men med ett udda tonfall är ungefär vad recensionerna varit. Skriven av Gerard Way och tecknad av Gabriel Bá är Umbrella Academy en serie som ser otroligt inbjudande ut: Bás teckningar  är fantastiska och färgläggningen likaså; det är en stil som gör att jag nästan inte bryr mig om manuset alls.

Och det är tur det, för jag tyckte att Ways insats var rätt så bedrövlig. Historien om den galne professorn Hargreeves ihopsamlade barnaskara med superkrafter försöker och försöker, men det blir aldrig något flyt i berättelsen. Säregna personer och händelser finns det gott om, men helheten saknas och det blir mer en uppvisning i bisarrerier.

Kanske väntade jag mig för mycket efter att ha bläddrat i boken; Bás bidrag gjorde att mina förväntningar var rejält uppskruvade när jag slog mig ner för att läsa. Och kanske blir det bättre längre fram. Jag har hittills bara läst den första delen, Apocalypse Suite, där barnen återförenas som dysfunktionella vuxna, så mycket av tiden spenderas på exposition. Om Way koncentrerar sig mer på handlingen i senare nummer kan det nog bli bättre för det finns spår av någonting riktigt bra här.

Way själv har sagt att han inspirerats av Morrisons Doom Patrol och det låter ungefär rätt; där som här är det ett gäng besynnerliga superhjältar som försöker rädda världen trots att de egentligen behöver räddas från sig själva.

Om Umbrella Academy är läsvärd eller inte beror på; man kan läsa den bara för att njuta av teckningarna, och om man uppskattar ett sammelsurium av besynnerliga händelser och människor utan en tight historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>