Kalle Ankas Pocket: Den amerikanske italienaren!

När Kalle Anka & C:o i slutet av 50-talet gick över till veckoutgivning började det bli svårt att få det amerikanska originalmaterialet att räcka till. Ett alternativ blev italienska Disneyserier, ty Italien hade haft egen Disneyproduktion allt sedan 1930-talet.
Under 60-talet började de italienska Disneyserierna dyka upp i Sverige. Dessa var ursprungligen hämtade från tidningen Topolino, som i hemlandet publicerades i pocketformat. Detta betydde ett omfattande redigeringsarbete för att serierna skulle passa det svenska serietidningsformatet.

"Kalle Anka som lejonjägare" i Walt Disney's Serier nr 2 1962 var en av de första italienska Disneyserierna i Sverige

För att dessa serier skulle komma till sin rätt krävdes en helt ny utgåva. Den italienska Disneyutgivaren Mondadori hade egentligen själva löst problemet när de började publicera ”I Classici di Walt Disney” år 1957. Det handlade om reprisserier från Topolino som samlades i pocketvolymer om 256 sidor. För att få en sammanhängande handling skapade italienarna en ramberättelse som flätade ihop de olika serieepisoderna.
Tyskarna var de första som anammade de italienska reprisutgåvorna och startade Lustige Taschenbücher hösten 1967. Den första utgåvan byggde på I Classici di Walt Disney nr 22.
Sverige (tillsammans med Norge och Danmark) hakade på sommaren 1968 och gav då ut I Classici di Walt Disney nr 23 med undertiteln ”Il trilione”, på svenska döpt till Tuff till tusen miljarder. Därmed var Kalle Ankas Pocket född!

Pocket nr 1 byggde i allt väsentligt på den italienska förlagan. Ett par amerikanska kortserier fanns med som utfyllnad, i övrigt var det italienskt material alltigenom. Även tryckningen skedde hos Mondadori i Venedig, med vartannat uppslag i färg och vartannat i svart/vitt!
Pocket nr 2 Farbror Joakims skattjakt kom hösten 1968 och hade samma utformning. Förlagan var I Classici di Walt Disney nr 26.

Utgivningen fortsatte sedan med två utgåvor per år. Hösten 1969 utkom Kalle Ankas Pocket nr 4 som skiljde sig en del från sina föregångare. De publicerade episoderna var av något äldre datum och ungefär hälften av innehållet bestod av amerikanska serier!
Bakgrunden var att innehållet baserades på I Classici di Walt Disney nr 10 som utkom redan 1962. Förutom ett par italienska serier innehöll den amerikanska serier som publicerats i Topolino under andra hälften av 50-talet. Upphovsmän var Tony Strobl, Phil de Lara och Carl Barks.
Lite kufiskt är det att se Björnligan m.fl. klampa omkring i gula skor – den italienska färgläggningen användes nämligen vid den svenska publiceringen, oavsett om serierna var amerikanska eller italienska!

 I Sverige hade delar av materialet publicerats i Kalle Anka & C:o i början av 60-talet. Dock hade Barks-äventyret ”Den fantastiska flodfärden” (1957) aldrig gått i Sverige – den serien fick vi s.a.s. på köpet i den här utgåvan!

Materialet är ursprungligen publicerat i artiklarna Kalle Ankas Pocket och Den amerikanske italienaren på min sajt Swecomics.

2 reaktion på “Kalle Ankas Pocket: Den amerikanske italienaren!

  1. Intressant ämne; italienarna hade en helt annan inställning till figurerna och vad som fick förekomma i serierna än sina amerikanska kollegor och det förändrade synen på Disneyserierna i Sverige. Även det förlänga förordet till Kalle Anka: Den kompletta årgången 1966 del 1, som utkommer någon gång sent 2010, handlar om tidiga italienska Disneyserier Sverige.

  2. Aha, jag har ofta undrat över varför Farbror Joakim i vissa tappningar haft en BLÅ kavaj!

    Och, visst kan man se en tydlig skillnad i figurerna beroende på var de skapats; Barks Joakim skiljer sig rätt mycket från den italienska (om man nu kan generalisera så)Joakim. Liksom Kalle som jag tycker har ett helt annat lätt sarkastiskt tonfall hos Don Rosa som man inte hittar hos Barks.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>