Stjärnlös könslös värld

Linda och Valentin lär vara en serie som politiskt befinner sig på vänsterkanten. Men frågan om vilken kant på

Stand by your man

vänster det rör sig om väcks när man läser queeräventyret Stjärnlös värld.

Förvisso är det ett relativt tidigt album i serien (kronologiskt nummer fyra) och författarduon Mézières/Christine utvecklar och fördjupar serien, så vi kanske inte kan dra alltför stora växlar eller fälla ett generellt ideologiskt omdöme om serien. Men icke desto mindre är det en rätt rolig historia och med ett trots allt ganska vågat berättargrepp.

Äventyret handlar om en värld där två städers konstanta krig med varandra satt planetens jämvikt ur balans vilket medfört att den (planeten alltså) störtar. Till saken hör att de stridande fraktionerna är kvinnor och män.

Staden Malka styrs av ett järnhårt matriarkat med typiskt manliga attribut som låter männen arbeta som slavar och soldater. I en viktig första scen ur staden får vi se hur männen kroppsarbetar och hur en man i förgrunden matar ett barn. Säkert tänkt som en snabb ögonblicksbild ämnad att vända vana föreställningar på huvudet.

I staden Valsennar är et tvärtom männen som styr över kvinnor som de antingen låter kroppsarbeta, kriga eller vara vackra uppassande skönhetsmissar. De styrande männen har stereotypa feminina attribut och de är sminkade, utsmyckade, veka och njuter av kriget för dess poetiska skönhets skull.

Det är kort sagt en inte så särskilt subtil bild av jämställdhetsproblematiken, eller om vi så hellre vill, könskriget. Men ändå rätt kul förstås. För hos kvinnorna hamnar Valentin och hos männen Linda. Kriget mellan könen riskerar med andra ord hela världen och för att rädda alla – kvinnor som män – måste de båda rymdagenterna mäkla fred.

Och det är här som jag tycker att albumet brister. Det blir en ganska enkel utväg där Linda och Valentin tar med sina respektive hövdingar till rymdskeppet och tvingar dem att se sin värld utifrån och det omedelbara hot som föreligger. Genom denna ögonöppnare inser de båda kombattanterna att de måste överge sina stridigheter, och det slutar till och med giftermål en masse.

Lösningen på världens problem blir i det här fallet alltså att de båda gruppernas ledare skall komma överrens och bli ett par. Genom denna smittande äktenskapslust skall sedan folket också försonas. Makten framställs med andra ord i Stjärnlös värld visserligen passande tjocka, men helt utan maktbas eller materiell grund att stå på. Man kan inte låta bli att undra över hur det kommer sig att männen resp. kvinnorna styr sina respektive städer, samt vilket ekonomiskt system som möjliggör deras fortlevnad. Visserligen möter vi skrupulösa vapenhandlare som handlar med båda sidor, men annars verkar det stå si och så till med både produktionen och konsumtionen. Lösningen på kampen mellan folk/klasser/kön är i detta fall alltså en fusion av de härskande klassernas toppskikt. Knappast en revolutionär vänsterståndpunkt!

Skönhetsmiss hos fet härskare

2 reaktion på “Stjärnlös könslös värld

  1. Synkronicitet: Jag läste det här albumet så sent som idag; jag håller på att läsa igenom hela L&V-sviten kronologiskt, så jag kanske också skriver en snutt om det om ett tag :-)

    Jag håller med om att albumet inte är så himla lyckat innehållsmässigt; de tidigare albumen har en rätt simpel världsbild både ifråga om problem och lösningar. Men sen blir det lite bättre! Och sen sämre igen har jag för mig, men jag har inte läst klart ännu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>