För vem slåss Batman?

I något äventyr med Batman kommenterar Jokern syrligt att de båda behöver varandra. Utan den maskerade brottsbekämparen skulle inte Jokerns ens ha funnits. Och visst är det väl så? Vilken nytta gör egentigen Batman och i vems intresse gör han det?

Som bekant bottnar Batmanfiguren i mordet på den unge Bruce Waynes föräldrar och ur idén att skydda samhället mot sådana övergrepp föds motivet till den skrämmande hämnaren. Men vilket samhälle är det miljonären Wayne söker skydda? Mordet på mamma och pappa Wayne kan i själva verket ses som en social protest, som ett underklassens riktade hat mot den njutningslystna överklassen. (Familjen Wayne var på teater under mordnatten.) Och istället för att åtgärda de socioekonomiska omständigheter som kan generera brottslighet och otrygghet blir Waynes primära fokus våldsam maktutövning från mörkret. Och han gör det i folkets intresse. Påstår han.

Men genom att han från överklassens horisont slå ner på misshälliga element utan att egentligen känna till deras liv gör han istället hela samhället en otjänst. Han är den förment idealistiska krigaren som kommer utifrån och med självsäker triumf vet vad som är bäst för Gothams samtliga invånare. Men genom detta krig i folkets namn skapar han istället motstånd och det han själv säger sig bekämpa. Enter Jokern!

Jokern är Gothams värsta mardröm och tveklöst sämre för dem än Batman. Men han hade alltså inte funnits om det inte hade varit för Batman själv. Och om Batman nu skulle ge sig av så skulle Jokern få fritt spelrum. Alltså måste hen stanna kvar. Och alltså måste Jokern fortsätta att vara Jokern. Ad infinitum.

Det är inte utan att man tänker på den svenska truppnärvaron i Afghanistan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>