Klabbat och klart

Agust - en klabbarpare?

Med benäget tillstånd från Swecomics kommer här den första av mina tittar i Tidsspegeln:

Klabbarparn vet väl de flesta vem det är? Åsa-Nisses ständige vapendragare, gift med Kristin. Men klabbarpare är också ett invektiv. Kanske inte lika känt som kapten Haddocks “Huggormars avföda”, men ändå. Här ovan ser vi Lotta skälla Agust för att vara en klabbarpare. Vad är då en klabbarpare, och vad kom först, figuren eller uttrycket?

Klabbarparn, eller Sven Justus Ågren i böckerna är som litterär person jämngammal med Åsa-Nisse. Namnet kommer av hans hem, Klabbarp. Flera av figurerna i Åsa-Nisse-universum hade riktiga förebilder. Klabbarparns förebild kallades Haddarparn. Var Stig Cederholm fick namnet ”Klabbarparn” ifrån vet vi inte.

Men när började man skälla klumpiga människor för att vara “klabbarpare”? Det är lite svårare att se. Som många skällsord står det inte i uppslagsverken. Tittar man däremot på orden klabb och klabba kan de i Sydsverige användas om slarviga män respektive kvinnor. Tittar man på användningen av invektivet klabbarpare se man att det så oftast används om dåligt utfört arbete, “här har en klabbarpare varit framme”.

Det finns ett par platser i Sverige som heter Klabbarp, i Kristianstad och i Västergötland mellan Fegen och Svenljunga. Inget tyder på att de skulle vara slarvigare än andra svenska småorter.

Klabbarparn framställs ju också som en lite lätt korkad gubbe. Framförallt i Åsa-Nissefilmerna, där han spelades av Artur Rolén. Det är väl därför inte svårt att tänka sig att betydelsen klabb hoppade över till Klabbarparn. För att tala med modernt språkbruk – Artur Rolén gav klabben ett ansikte.

Sven Justus Ågren - en klabbarpare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>