En Fantom på prylar!

I den utmärkta boken Fantomen – från lila vålnad till blågul hjälte, gjord av Fantomendiggarföreningen Scandinavian Chapter ägnas ett kapitel åt Fantomenprylarna. Prylarna som kunde beställas via tidningen, de som kunde vinnas i tävlingar eller de som endast kunde erövras av medlemmar i Fantomenklubben!

 Klubben lanserades i nr 3 1950 och i dess spår följde – tidigt 1951 – en klubbnål som sedan flitigt utannonserades i tidningen. En herrekiperingsaffär lanserade snart en Fantomentröja och redan 1953 kunde man rekvirera en Fantomenmössa från tidningens ”inköpstjänst”.

Prylförrådet utökades med tiden. Dödskalleringen blev en klassiker från 50-talet och framåt och under 60-talet tillkom bl.a. nyckelbrickor.
Under 70-talet inleddes den stora prylexplosionen. Nu blev det t.ex. dekaler, brevpapper och grammofonskivor. På 80-talet kunde man dricka Fantomenläsk och några år senare applicerade Norrmejerier Fantomen på mjölkförpackningarna!

Fantomen 3D-mask från 1980 och plastfigur från 70-talet

Det är intressant att spekulera i varför just Fantomen blivit föremål för en så omfattande prylmarknad. Kanske för att figuren i hög grad förknippas med de yttre symbolerna ”Det Goda märket” resp. ”Det Onda märket”. Symboler som – liksom Fantomens välkända anlete – är tacksamma att applicera på prylar av olika slag. Lägg därtill den mystik som omger Fantomengestalten vilket naturligtvis gör det extra fantasieggande med Fantomenprylar!

Även om Fantomenprylarna idag har en mer underordnad betydelse för tidningen så har alla prylar som givits ut genom åren naturligtvis skapat en ordentlig samlarmarknad. Lägg därtill att Fantomenprylar finns i åtskilliga andra länder än Sverige!

Inom Fantomenföreningen Scandinavian Chapter pågår ett projekt för att kartlägga alla Fantomenprylar som funnits på den svenska marknaden – förhoppningsvis kan detta utmynna i ytterligare en bok såsmåningom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>