Har Lajban kul? Och på vems bekostnad?

Lajban har kul på egen bekostnad. Från Lajban #4 1971.


När vi hör ordet lajban tänker nog de flesta av oss på Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter. Brasse hade en lattjolajbanlåda, i vilken han förvarade bilderna till sin en skall bort-lek. De yngre tänker nog snarare på barnprogrammet Lattjo Lajban, men det hoppar vi över.

Men för serieläsare på det tidiga sjuttiotalet fanns det en annan betydelse. Tidningen Lajban. Lajban hade en egendomlig tillblivelse. Från början var det nämligen ingen serie. Lajban började som en pysseltidning 1969, och med från första numret var mascoten Lajban, en liten kille med utstående öron och en tröja det stod Lajban på. Om han skulle glömma bort vad han hette. Efter några nummer kom någon på Williams Förlags AB på att man hade en seriefigur som skulle kunna konkurrera med Dennis och Peo, och man gjorde om Lajban från pysseltidning till serietidning. Nummer 3 1971 var första numret av Lajban som var regelrätt serietidning. Det blev aldrig någon riktig succe. Varken historier eller teckningar lyckades någonsin höja sig över medelmåttigheten, men man höll ändå ut till 1978.

Varför döpte man då tidningen som man gjorde? Lajban var ett av sextiotalets modeord. Det kommer (precis som ordet lattjo) från resandefolkets språk rotepa, det som brukar kallas svensk rommani. Betydelsen av båda orden är ungefär “ha kul”, med skillnaden att lajban kan innebära att man har kul på någon annans bekostnad. Förhoppningsvis visste man inte om detta när man namngav tidningen.

Som ni ser på bilden har dessutom Thore Skogman gett ut en låt som heter Lajban, med Lajban själv på omslaget. Skivan kom 1969. Frågan är då, vad kom först. Figuren, tidningen eller låten. Tips mottages tacksamt.

8 reaktion på “Har Lajban kul? Och på vems bekostnad?

  1. Det känns som om du avbröt mitt i historien där, just som det började bli intressant tog det hela slut…

  2. Korrekt, det är bara de första rutorna av serien. Den som vill veta hur det går rekommenderas att leta upp tidningen, gamla nummer av Lajban brukar inte vara dyra i lässkick.

  3. Min syn på serien, om den inte framgick i den här artikeln, kommer i utvecklad form någon gång de närmaste åren, när jag blir klar med min artikelserie ”Tio svenska serietidningar du verkligen inte behöver läsa. Någonsin.” :-)

  4. Den här artikelserien, som Swecomics startat, handlar framförallt om ord som fallit ur bruk, med serieillustrationer. Därför har jag inte riktat in mig så mycket på just serien Lajban som sådan. Men som sagt, jag har tänkt slakta den längre fram. :-)

  5. Det var just den delen av artikeln som jag tyckte var mycket intressant, serien som sådan var jag inte så intresserad av!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>