Kul kulturinsats!

1945 började en annorlunda utfyllnadsserie i den amerikanska serietidningen Whiz Comics (där annars Captain Marvel hade huvudrollen). Det var Basil Wolvertons ”Culture Corner”. En bisarr men mycket rolig serie där den skäggige ”Croucher K Konc” i varje episod publicerade tillkrånglade lösningar på banala vardagsproblem. Det kunde t.ex. gälla att vässa en penna (lösning: Ta hjälp av en bäver!), att utnyttja ett blixtnedslag för att skaffa sig mittbena eller att använda en ångvält för att pressa sin kostym!


Före ”Culture Corner” hade Wolverton arbetat åt flera olika serieförlag och bl.a. gjort science fiction-serien ”Spacehawk” och den knasiga “Powerhouse Pepper” – som närmast kan betraktas som en parodi på Karl-Alfred.
”Culture Corner” gjorde han åt förlaget Fawcett, ett faktum som gjorde att serien år 1950 också dök upp i Sverige, där den publicerades bland diverse annat Fawcettmaterial i tidningen Alla Tiders Seriejournal.
Några år in på 50-talet slutade Wolverton med serien för att istället arbeta åt bl.a. MAD och senare även skämttidningen PLOP (som även den fick en svensk inkarnation).
Wolverton har fått mycket stor betydelse för senare generationers undergroundtecknare. Det är t.ex. lätt att dra paralleller från Wolvertons tjockt tuschade figurer till serier som Robert Crumbs ”Mr Natural”.

Boken ”The Culture Corner” (Fantagraphics Books) publicerar 66 Kulturhörnor i kronologisk ordning, många av dem dessutom kompletterade med Wolvertons skisser. Därtill innehåller volymen skisser till ytterligare ett drygt 30-tal ”Culture Corners” som aldrig blev publicerade.

En opublicerad Kulturhörna visar ett tillkrånglat sätt att ringa på en dörrklocka

Förordet av sonen Monte Wolverton ger en bra bild av tecknaren och innehåller också exempel på några andra av Wolvertons skämtserier.

Kulturellt sätt att fixa sin frisyr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>