Serietidningens död: Palookaville

Det är svårt att sälja serietidningar i USA nuförtiden (och i Sverige likaså); i takt med att album blivit mer och mer populära har lösnummerförsäljningen sjunkit. Det är samma sak för mig: De senaste åren har min stående inköpslista innehållit exakt två amerikanska tidningar,  Palookaville och Berlin. Och eventuellt en tredje, Peepshow, men den verkar hålla en utgivningstakt på ett nummer / 4 år så jag vet inte om den egentligen ska räknas in :-)

Men nu har Seths Palookaville också givit upp och anslutit sig till Wares Acme Novelty Librarys format där tidningen omvandlats till en då och då utkommande bok med det senaste alstren av artisten ifråga. Första delen i det nya formatet kom ut häromveckan, Palookaville 20, och innehåller en något längre episod än vanligt av följetongen Clyde Fans, en lång artikel om Seths panoramastad Dominion City (där bland annat George Sprott utspelas), diverse skisser, och en avslutande självbiografisk serie om hur Seth deltar i en litteraturfestival i Calgary (mycket bra men föga upplyftande, som oväntat).

En blandad kompott, som synes, och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det hela. Å ena sidan är det en rimlig lösning på dilemmat med att tidningar inte säljer men att böcker gör det, och hur en artist som Seth då ska kunna försörja sig med tanke på hur lång tid det kan gå mellan avslutade längre berättelser. Å andra sidan är jag mest intresserad av Seths serier, så att behöva betala så mycket extra ($20 jämfört med $5) för kanske 10 extra seriesidor och sen ett antal inslag som jag inte är så värst intresserad  av är lite i mastigaste laget. För den borne Seth-diggaren är det säkert en förändring till det bättre, men för mig är det tveksamt. Fast, erkännes, $5 för en 24 sidors serietidning är också hutlöst dyrt, och nu får jag åtminstone en vacker bok!

Hur är då serierna? Clyde Fans fortsätter, och jag tycker fortfarande inte att det här är någon av Seths bättre serier. Men det är egentligen svårt att avgöra med en följetong som har hållit på i mer än 13 år nu, och där Seths stil har genomgått en avsevärd förändring som gör att de första kapitlen ser helt annorlunda ut än de senare. Det gäller inte bara teckningarna utan Seths sätt att skriva manus har också genomgått en förvandling från en enkelt rakt berättad stil till någonting mycket mera avhugget och staccato-artat. Han är bra på båda men blandningen fungerar inte riktigt. Den som läst Seths tidigare serier vet hur stor skillnaden är mellan exempelvis It’s a Good Life, If You Don’t Weaken och George Sprott. Den självbiografiska serien är som redan nämnt bra men inte precis överraskande, med en deprimerad Seth som känner sig distanserad från det moderna samhället.

Palookaville 20 är definitivt en bok som bara är till för de redan frälsta; andra gör bäst i att vänta på den oundvikliga kompletta samlingen av Clyde Fans när den väl avslutats. För egen del innebär utgivningen att jag nu bara har 7 nummer av Berlin kvar innan jag helt upphört att köpa amerikanska tidningar. Om nu inte någonting nytt och oväntat dyker upp förstås; man kan alltid hoppas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>