The Littlest Pirate King

Mer modern fransk seriekonst översatt till engelska; den här gången är det Fantagraphics som står bakom. De har plötsligt börjat satsa på europeiska serier igen och hittills har urvalet varit finfint, och The Littlest Pirate King, tecknad av David B. efter en bok av Pierre Mac Orlan är ingen undantag.

David Bs fascination för drömmar är tydlig för den som läst andra av hans serier. Den här gången är det inte en dröm, men väl en (mar)dröms(li)k berättelse när vi får följa hur besättningen på det fördömda skeppet Den flygande holländaren räddar en liten pojke från att drunkna och istället uppfostrar honom som en av de sina. Baktanken är att de sen ska döda honom för att på så sätt få en till kamrat, en liten pojke som kan hjälpa dem glömma den ohyggliga tristessen som evigheten för med sig.

Men efter ett tag börjar de fundera på om kanske pojken är deras sista chans att få Guds förlåtelse för deras synder, och att om de gör det rätta kan de äntligen få dö som alla andra. Pojken däremot, som växt upp med skelett som enda sällskap, är paniskt rädd vid tanken att möta någon levande; hans högsta önskan är att dö och därigenom bli som sina vänner.

Det är en mörk sardonisk berättelse som börjar ganska lättsamt men sen blir allvarligare allteftersom, om synder och botgöring, som David B presenterar på 48 textfattiga sidor. Hans ganska grova och expressiva teckningar i dova färger passar historien som handen i handsken, hela vägen till slutet. Epileptic är fortfarande hans storverk men den här boken är mindre, personligare, och av den typ som jag lättare tar till mitt hjärta. En liten pärla, kort sagt!

2 reaktion på “The Littlest Pirate King

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>