Tidsspegeln (10): Inbunden djungelhjälte!

Idag plockar vi fram en verklig ”gamling” ur språklådan, nämligen den klassiska tidningen Jules Verne-magasinet/Veckans Äventyr. Denna ungdomstidning innehöll en blandning av artiklar, noveller, romaner i följetongsform och tecknade serier.
Tidningen utgavs 1940-47 och språkbruket är mycket tidstypiskt. Liksom i böcker och filmer från denna tid vände man ofta på ordföljden vilket gav ett ”uppstyltat” intryck, som här i Djungel-Jim i nr 17 1945:

2 reaktion på “Tidsspegeln (10): Inbunden djungelhjälte!

  1. Huh, jag ser ingen omvänd ordföljd. En modern människa skulle sagt ”binds” och inte ”bindas”, men annars ser meningen helt kromulent ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>