View-Master: Seriefigurer i 3-D!

3D har blivit en trend på sista tiden. Ett exempel är pulpmagasinshjälten Green Hornet som just nu härjar på biograferna. Långt innan detta kunde man dock se seriehjältar i 3D – med hjälp av tittapparaten View-Master!

Redan på 1800-talet experimenterades det med olika former av betraktningsapparater som skulle förvandla vanliga svart-vita fotografier till tredimensionella bilder. Tekniken var dock ganska primitiv och det skulle dröja långt in på 1930-talet innan fotokonsten utvecklats dithän att tredimensionella bilder kunde lanseras i någon större skala. 
 De landvinningar som möjliggjorde detta var färgfoto- samt diabildstekniken. William Gruber utnyttjade detta då han 1939 skapade View-Master.
Grubers idé byggde på diabilder placerade på en rund skiva, som kunde matas in och studeras via en betrakningsapparat. På varje skiva fanns 14 bilder, grupperade i par. Bilderna i varje par var nästan identiska – fast bara nästan! Genom att lägga in en liten förskjutning i perspektivet och sedan exponera en bild för höger öga och en bild för vänster öga skapades, då man betraktade bägge bilderna samtidigt, en tredimensionell effekt!
Gruber tog patent och lät konceptet saluföras av företaget Sawyer’s. Ursprungligen var försäljningen koncentrerad till hemlandet USA. Skivorna förpackades styckevis och hade uteslutande geografiska, historiska eller vetenskapliga tema.

I början av 1950-talet hände två saker som kom att få stor betydelse för View-Masters framgångar. 1951 lyckades nämligen Sawyer’s, genom förvärv av ett konkurrerande företag, få kontrakt med Disney-koncernen och kunde börja producera bildskivor med Kalle Anka, Musse Pigg och de andra populära figurerna.
 Den andra stora händelsen inträffade två år senare, då företaget dokumenterade den brittiska drottningen Elisabeth II:s kröning på bildskiva! Denna blev en mycket stor försäljningsframgång, och banade väg för den viktiga europeiska marknaden.
 I samband med detta började det också lanseras bildskivor med svenska motiv; Stockholm och Göta Kanal är två tidiga exempel, och försäljningen av View-Master apparater tog såsmåningom fart även här hemma.
 Bildskivorna förpackades nu tre och tre och till varje utgåva hörde ett litet texthäfte med berättande text. Expansionen i Sverige måste ha skett tämligen snabbt, redan i 1958 års katalog anges att det fanns ”över 300 olika bildskivor” att tillgå på den svenska marknaden.

"Musses födelsedagskalas" är exempel på en bildskiva där de tecknade figurerna ersatts av dockor. Förebilden är en tecknad kortfilm från 1942.

Bildskivorna framställdes med lite olika teknik, beroende på ändamålet. Ibland användes tecknade bilder (som t.ex. Stålmusen [1958] och Hacke Hackspett [1964]), men på vissa bildskivor ersattes de tecknade figurerna av dockor! Fördelen med dockorna var att den tredimensionella effekten förstärktes. Exempel på bildskivor med dockor är Familjen Flinta [1962] och flera av Disneyproduktionerna.
Den tredje kategorin utgörs av spelfilmer och TV-serier där fotografier ligger till grund för bildskivorna. Ett bra exempel med serieanknytning är Batman som kom 1966 och baserades på ett avsnitt ur TV-serien med samma namn.

Precis som i TV-serien "Batman" använde man sig av ljudhärmande effekter på bildskivorna!

1966 togs View-Master över av fotokoncernen GAF. Under årens lopp har det blivit ytterligare ägarbyten, och företaget ägs nu av leksaksjätten Mattel och marknadsförs i det produktsegment som kallas Fischer-Price. Trots en allt hårdnande konkurrens från andra media så är alltså View-Master still going strong. Och numera omfattar bildskivorna såväl de senaste Disneysuccéerna som Svampbob Fyrkant!

Inlägget är tidigare publicerat på Swecomics.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>