The New Teen Titans på svenska.

The New Teen Titans karriär på den svenska seriemarknaden under 80-talet kan med rätta karakteriseras som ”kort men intensiv”. Under namnet Nya Tonårsgänget gjorde serien entré i vad som annonserades som ”Sveriges tjockaste serietidning”, Serietidningen nummer 1/1984. Den var på hela 164 sidor så fastän den betingade det med dåtida mått mätt snudd på astronomiska priset av 14,75 tror jag köparna tyckte att de fick valuta för sina slantar. 

Hela sex nummer av originaltidningen, en halv årgång, fick det plats och det var nog rätt tänkt då TNTT (som den kärlekssfullt ibland benäms av anhängarna) hade en handling som verkligen myllrade av både folk och förvecklingar. Att då kunna läsa så många avsnitt i ett svep var nästan en förutsättning för att inte tappa tråden och behöva gå tillbaka och läsa om enstaka nummer, så på ett sätt kan man väl säga att Serietidningen förebådade senare tiders trade paperbacks som samlar hela storylines av de vanliga månatliga titlarna. 

De av Wolfman & Perez signerade äventyren fortsatte i nummer 2/84 och 1/85 men 2/85 innehöll istället för TNTT 164 sidor Deadman av Neal Adams (vilket i och för sig inte var fy skam det helller). Men då bytte den nyligen omdanade Gigant  istället skepnad två gånger under 1985 till något som var till förväxling likt den numera avsomnade Serietidningen och därför var både nummer 6 och 8/1985 av denna på 164 sidor istället för de gängse 100. Men sen var det slut. För egen del blev jag så frustrerad att jag började köpa TNTT på originalspråket, men det är en helt annan historia. 

Nåväl, jag tycker att för den som vill läsa TNTT på ärans och hjältarnas språk så är dessa tidningar väl värda att snoka rätt på, och får man tro seriekatalogen.se så kostar de inga jättesummor heller. Tidningarna är också i mitt tycke väldigt trevliga att läsa just på grund av sin tjocklek men också för att trycket genomgående är av god kvalitet och att de samtliga, utom det sista, är konsekvent översatta av Peter Sparring vilket borgar för att det är seriöst och utan slarv. Det sista numret är översatt av Christer Follin som också klarar det med den äran. En del kanske invänder att Perez teckningar ser lite tråkiga ut i svart/vitt (som så mycket annat som är avsett att läsas i färg), men efter en stunds läsande tänker man inte på detta längre. Med nutida mått mätt är inte Wolfmans historier så märkvärdiga, men han fångar tidsandan i brytningsperioden mellan 70- och 80-tal mycket bra. Och hantverket är fortfarande efter 30 år oklanderligt. 

Så vad innehåller då de svenska utgåvorna? I Serietidningen 1/84 finns TNTT 1-6, i 2/84 TNTT 7-12 och i 1/85 kan man läsa TNTT 13-17 (plus ett äldre äventyr med de ursprungliga Teen Titans och en kortare episod med Deadman). I Gigant så fortsätter det med TNTT 18-23 i 6/85 och slutligen i nummer 8/85 TNTT 24-25, Annual 1 och 26-28. Inte så pjåkigt på två år, eller hur? Varför Serietidningen inte fick leva vidare kan man bara spekulera om, men troligen var inte intresset tillräckligt stort för att hålla en dylik publikation vid liv. Sen slukade den en väldig massa material också, så när den varit i fas med USA-utgivningen skulle man behövt alternera minst två huvudserier i den för att kunna prångla ut fyra utgåvor/år.

3 reaktion på “The New Teen Titans på svenska.

 1. Pingback: Intryck & uttryck | Teen Titans på svenska på serienytt.se.

 2. Ja, jag mins när första nummret där fanns ute, hade aldrig hört talas om Nya Tonårsgänget som det stod på den.

  Faktum är att jag köpte tidningen bara för tat den var tjock.

  Sen var det ju WOW även om det mesta ju är svart-vitt tyvärr och jag jagade allt de fick ut iaf.

  En lustig sak med Sverige var ju att deet ena gången kunde vara 10 år gamla serier i tex Gigant för att sedan plötsligt vara hyfsat moderna serier, man hade ingen koll riktigt.

  Den här skaffade jag sen i lösnummer iaf i original, det skumma är ju att de plötsligt delade serien i 2 tidningar, en med finare papper och ett tag gik de om lott för att sedan den med sämre papper började köra om serien i reprs frn början igen, medans den andra fortsatte.

  Folk som snackar om X-men kopia är fel ute, däremot sålde den mer än X-men ett kort tag och det sägs att DC som var ganska nedgånget höll sig på benen pga den här serien.

  I stället var det Marvel som svarade med New Mutants för att få fram en liknande direkt konkurrerande titel.

  De lyckades aldrig, X-men osv är jättebra på sina sätt, men de var inte om de överblivna sidekicks som var så vanliga i DCU och nu blivit över.

  Säga vad man vill men den här får till hstorien i sig även om den tappapde fart en hel del efter några år.

  En av mina absoluta favoritskurkar kom ju till här med, Deathstroke. Hade en een hyfsad actionbetonad blaska skriven av Wolfman själv tidigt 90-tal.

  Gav upphov till Marvels Deadpool minus DPs galenskap förstås, de träffas tom inofficiellt i en Marvelblaska mins jag:-)

 3. Såg länken på Serieforum.se, och även om texten är skriven för några år sedan, så tänkte jag tillägga att tidningen fortsatte ges ut i Danmark i ytterligare tre nummer (numrena som innehöll Tonårsgänget samtrycktes i Sverige, Norge och Danmark), och hann därmed publicera material fram t o m nr 44 och annual 3, alltså t o m The Judas Contract. Tycker det är synd att den inte fortsatte i Sverige, och Norge, också. Köpte de danska numrena för åtskilliga år sedan, för att få läsa fortsättningen. Nu har jag dock köpt de amerikanska omnibus-volymerna, för att få läsa den i färg och på engelska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>