Rea-serier

Inte för att det fanns så värst mycket av serie-intresse i årets bokrea men jag hittade åtminstone två serier och det var mer än förra året. Ingendera var något direkt fynd utan snarare böcker jag funderat på att köpa förut men aldrig kommit mig för, med originalpriserna :-)

Hieronymus B. 1997-2007, skriven och tecknad av Ulf K.: En av Tysklands mest hyllade serieskapare som kom fram på 90-talet presenteras här med en serie som fått namnet från den gamle målaren, men den Hieronymus vi får följa här är långt från de helvetesvisioner som Boschs målningar skildrade. Ulf K:s huvudperson är en försynt man som jobbar i en namnlös byråkrati, men som trots den gråa miljön upplever mer och mer surrealistiska äventyr (om man kan kalla de korta historierna för äventyr; de är egentligen bara rena upplevelser). Utan text och i en propert tecknad linjär svartvitt värld får vi följa med in i framtiden, in i tavlor, vara med om flygande böcker och tjuriga moln. Det är bagateller men underhållande sådana, och teckningarna är riktigt trevliga att titta på. Dessutom kan man se hur Ulf K:s stil ändras här, där de tidigare episoderna är mer normalt tecknade, för att efterhand liksom handlingen bli mer flytande och surrealistiska.

Kort sagt, en trevlig liten bok som var väl värd sitt reapris på 29 kronor!

Spirou nr 32, 33, 41, 42, alla skrivna av Tome och tecknade av Janry: En samling med Tome/Janry-Spirous hade också letat sig in bland reatitlarna. De är definitivt inte mina favoriter bland de olika Spirou-skaparna (bättre än Fournier, långt sämre än Franquin), men för 20 kronor styck tänkte jag att det kunde vara värt att läsa dem och se hur några för mig olästa Spirou-album skulle fungera efter att ha läst alla de nyare, mer radikala omtolkningarna av figuren.

Efter att ha plöjt de fyra albumen måste jag säga att min gamla åsikt om Tome/Janry bara befästes. Janry tecknar kompetent men en smula själlöst i en stil som försöker efterlikna den sena Franquin, och Tome stretar på med att få ihop sina manus. En hel del detaljer är bra, men historierna är osammanhängande och oftast för snåriga för sitt eget bästa; när man läser Tomes Spirou är det vettigast att ignorera den stora handlingen och bara läsa på, ungefär som man lämpligen gör när man tittar på en James Bond-film, framförallt Roger Moores.

Lägg därtill en stor portion gubbsjukhet som bara blir tydligare allteftersom (som skapar-paret visar än tydligare i Den unge Spirou), och att det aldrig blir riktigt spännande eller för den delen underhållande, trots att Tome försöker göra Spirou mer vuxen, bland annat med att personer dör på riktigt och ett åtminstone antytt kärleksliv för huvudpersonerna; det känns som påklistrade element som introducerats för att visa att Spirou minsann är en vuxen-serie också.

Med andra ord påminner det starkt om de senare Spirou-albumen som gjorts i sviten Ett äventyr med Spirou och Nicke av…, men de jag läst, som Operation Flagermaus, kändes betydligt mer lyckade. Likheten är som allra tydligast i Tome/Janrys sista album, Drömfabriken (nr 42). Här bytte Janry helt stil till en betydligt mer realistisk, och Tomes manus är så gott som helt utan humor, och albumet skulle utan tveka gjort sig bättre som en i sviten EÄmSoN… snarare än som ingående i den vanliga serien. Tyvärr visar det sig att Janrys mer realistiska stil ser betydligt tråkigare ut än hans tidigare, och Tomes manus lever inte upp till ambitionerna: Som nämnts är hans historier alltid en smula/mycket röriga, och när han här knåpar ihop någonting som både inkluderar kloner och minnesluckor blir det så gott som helt obegripligt.

Ur Drömfabriken

Kort sagt igen, om man ska läsa någon av rea-Spirouna så skulle jag trots misslyckandet rekommendera Drömfabriken på grund av dess mycket udda innehåll. Vad gäller de övriga så visst, för en stunds förströelse fungerar de, och 20 kronor är inte mycket :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>