Utmärkta gamla serier: Buz Sawyer & Mary Perkins

Kort-kort idag, med en liten blänkare om några bra samlingar av dagspresserier; det börjar bli en vana, med alla de trevliga samlingsböckerna som kommer ut nuförtiden 😀

Buz Sawyer (eller Buzz Cooper som den hetat i Sverige ibland) är serien som Roy Crane startade efter att Hearst lockat över honom till sin koncern. Cranes tidigare serie Wash Tubbs and Captain Easy var en slam-bang-äventyrsserie som levde på sitt goda humör och Cranes excellenta teckningar. När det var dags för Buz Sawyer blev det mer allvarligt, åtminstone till en början då den startade mitt under andra världskriget.

Så när första volymen från Fantagraphics nu anlänt så innebär det att man får sig tillgodo 200 sidor pro-amerikanska + anti-japanska (Sawyer håller till i kriget västerut) serier. Crane är skicklig på att få ihop sina historier och teckningarnas zip-a-tone är lika fascinerande som vanligt, men ju mer involverad serien blir med kriget desto sämre blir det. Cranes extrema karikatyrer av japanerna fungerar inte i ett realistiskt sammanhang som det här, så serien är som bäst när äventyren är av de mer pojkboksartade slaget.

En av de bästa seriernas början som inte är riktigt lika bra som den sen blir (den här slutar precis när Sawyer kommer hem från armén), i en mycket trevlig utgåva som förutom dagsstripparna också innehåller ett antal av söndagssidorna i färg. Trycket varierar från halv-OK till riktigt bra, så även om Fantagraphics skulle kunnat gjort ett bättre jobb är jag trots allt glad över den här boken. Orsak: Nästa bok har alla möjligheter att bli strålande!

Och några rader om Leonard Starrs Mary Perkins On Stage också, för den åttonde volymen av Classic Comics Press utgåva dök också upp häromdagen. Jag har skrivit om den många gånger redan och den är fortfarande den allra bästa realistiska såpan man kan hitta i serieväg; helt enkelt mästerligt och en given läsning för egen del :-)

PS. För den som är intresserad finns en intervju med Roy Crane från 60-talet upplagd här:

Roy Crane hos The Comics Journal

DS.

2 reaktion på “Utmärkta gamla serier: Buz Sawyer & Mary Perkins

  1. Jag kan avslöja att om allt går som det ska kör vi en härlig, oredigerad och nyöversatt episod av On Stage i årets Agent X9-julalbum.

    Problemet med Buz Sawyerstripparna är att de flesta proofs har de ”smala” stripparna, dvs strippar där nedersta delen av teckningarna redigerats bort. Alla strippar i Buz Sawyerboken är den kompletta versionen, men för att få till det var man tvungen att reproducera en del strippar från tidningsurklipp. Ta en titt på strippen som illustrerar det här inlägget – inget väsentligt har tecknats längst ner i rutorna just för att nederdelen skulle kunna klippas bort.

  2. Jo, jag såg att både Pacific Comics och Dragon Lady Press tidigare utgåvor av gamle Buz saknar den delen, så det är ett svårt val. Jag förstår att Fantagraphics föredrog de hela stripparna (det skulle jag nog också gjort), men de ser klart sämre ut så jag kunde inte låta bli att gnälla litegrann 😉

    Och roligt med On Stage! Hoppas den blir populär; teckningsmässigt lär ingen klaga och det finns ju en del avsnitt som är klart mer X9-karaktär än andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>