Ett Utopia: Utopi

Utopi. En svensk Heavy Metal (och då menar jag Heavy Metal när tidningen var bra, inte den hopplösa sörja den är nuförtiden). Och gissa om det är någonting jag är glad att se!

För den som inte vet vad jag talar om så är Utopi alltså den mest spännande nya serietidningen på svenska sen Horst härjade som värst/bäst. Utgiven av förlaget Kolik satsar Utopi enligt deras eget manifest på episka serier; ”…det vackra, det storslagna, det dramatiska…”. Kolik har redan visat att de har smak för serier som är fjärran de som varit rådande i serie-Sverige de senaste decennierna när de gett ut titlar som Mara från Ulthar och Umbra, så när de gick ut med att de skulle satsa på en tidning inriktning på det episka och det fantastiska så blev jag inte förvånad. Det som däremot gjorde mig förvånad var tidningen själv när den damp ner i brevlådan i onsdags.

Lars Krantzs Stora A

För även om jag hade goda förhoppningar om tidningen var jag inte förberedd på hur proffsig och elegant utformad redan det första numret visade sig vara. Jag hade nog räknat med någonting som i bästa fall skulle vara någonting à la Galago, dvs en tidning som mer eller mindre medvetet ser sådär halvproffsigt kulturell ut, men istället fick jag en tidning som är helt igenom excellent; ett mycket lyckat omslaget, utmärkt design och layout, intressant redaktionellt material, en underbar tryckkvalité (det ska inte underskattas; det allteftersom mer och mer bedrövliga trycket i Horsts tidningar var sorgligt att se), och en maffig/mysig känsla när man håller den i handen.

Och sen finns ju serierna också 😉

Lina Neidestams Huldran

Jag hade tänkt gå igenom dem en efter en, men sen insåg jag att det var ett alldeles för tråkigt sätt att skriva om Utopi. Visst skulle jag kunna skriva en hel del om Lina Neidestams härligt mustiga Huldran-serie med sin blandning av sex och nordiska sagoväsen, eller Karl Johnssons lyriska skräckberättelse Offret, men det som gör mig så glad över Utopi är att inte nog med att inställningen hos redaktionen är precis i min smak, dessutom lever egentligen alla serierna i det här numret upp till målet: Att ge oss serier där det fantastiska bortom vardagen är målet, eller för den delen när det fantastiska hittar oss i vardagen. Science fiction, skräck, fantasy i en saligt skön blandning, helt enkelt!

Jag lär återkomma till Utopi och när det har kommit några fler nummer (planen är 4 nummer / år) blir det dessutom lättare att recensera enstaka serier eftersom flera av dem är fortsättningsserier. Tills dess kan jag starkare än någonsin rekommendera ett köp; Utopi är tidningen som jag aldrig skulle vågat hoppas på att den skulle kunna komma ut i Sverige.

Karl Johnssons Offret

4 reaktion på “Ett Utopia: Utopi

  1. Verkar absolut mycket lovande, och priset är ju lägre än vad jag räknat med, men kommer det att hålla i längden? Jag är tveksam. Mycket tveksam.

  2. Vi får se, men jag är rätt så optimistisk. Efter att ha varit på releasepartyt känns det som om det finns extremt mycket energi hos de som gör Utopi, men också att det kan finnas en större läsarkrets än man kanske skulle kunna tro; med lite tur skulle Utopi kunna fånga upp en del av läsarna som mangavågen för några år sedan fick att läsa serier. Jag håller tummarna!

  3. Läste just första nummret och håller helt med. Väldigt upprymd över hur det kommer fortsätta och hoppas på en långgående tidning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>