Lille prinsen

Antoine de Saint-Exupérys bok alltså, men i form av en serie tecknad av en av mina favoriter, Joann Sfar. Den engelska översättningen kom ut i höstas men jag höll mig från att köpa den eftersom den var tänkt att komma ut på svenska också, på Epix förlag, men nu verkar det som om det inte kommer hända (förhoppningsvis är den bara försenad, men jag har inte hört ett knyst om varför den inte kom ut förra året som avsett). Ergo, jag köpte The Little Prince på engelska istället.

Först ett mycket pinsamt erkännande: Jag älskar bra barnböcker (liksom bra böcker överhuvudtaget), har läst högvis och gör det fortfarande, men jag har ändå inte läst Lille prinsen… Eftersom den anspelas på så ofta i andra böcker/serier/filmer/osv så har jag rätt bra grepp om vad den handlar om, men, som sagt, den här korta serierecensionen är skriven av en som inte läst romanen. Bara så ni vet 😉

Så ok, serien:

Som alltid med Sfar är teckningarna förunderligt finurliga och ett nöje att titta på. Både prinsen själv med sina stora Sfar-ögon och piloten som ser ut som Saint-Exupéry själv är fyllda med personlighet, och detsamma gäller de andra figurerna som dyker. Sfars teckningsstil är, i brist på ett passande svenskt ord (förslag mottages med tacksamhet), quirky, och det passar bra till den här lätt udda och filosofiska sagan.

Men om teckningarna är A+ så är det inte en riktigt lika given fullträff med manuset. Sfars egna serier är ibland bitska men framförallt alltid fulla av liv och energi. Lille prinsen har en mer melankolisk och stillsamt fundersam ton, och här och där längtar jag efter att Sfars egna stil ska bryta igenom. Det är inte alls dåligt; tvärtom är det här en riktigt bra serie, men jag kan inte låta bli att märka den där typiska stelheten som lätt dyker upp när en bok ska göras om till serie (eller vice versa, eller bok till film, eller…). Om jag förstått det rätt är det här en bok som är utgiven med stöd från Saint-Exupérys ättlingar, och som alltid hade den nog mått bra av en lite friare tolkning istället för en en smula vördsam sådan.

Så förstå mig rätt: Sfar gör i princip aldrig dåliga serier och det gäller också för Lille prinsen, men att det inte är en originalserie känns rätt tydligt. Det faktumet, plus att Sfars sensibilitet trots yttre likheter inte riktigt är av samma typ som Saint-Exupérys, gör att jag kände mig en smula besviken på albumet. När Sfar gör sin tolkning av Saint-Exupérys suggestiva prosa (jag snabbläste lite i Lille prinsen inför den här recensionen, jag ska göra en riktig genomläsning senare) gör han det väl så bra i sin serie-tappning som den litterära förlaga; det är bara det att jag föredrar Sfar när han är Sfar istället för en tolkning av någon annan. Synd, för det ser som sagt fantastiskt aptitligt ut!

5 reaktion på “Lille prinsen

  1. Förseningen/den uteblivna utgivningen från Epix har med största sannolikhet med Oskar Forsgrens mycket tragiska bortgång att göra, det var nämligen han som höll på med att texta serien.

  2. Mycket tråkigt att höra. Jag var inne på hans blogg för att se om det stod något mer om utgivningen när jag skrev recensionen, men det enda jag kunde se var att det inte fanns några uppdateringar på ett bra tag :-(

  3. Lille Prinsen fick bidrag från Kulturrådet senaste rundan, så den finns nog klar. Horst har väl någon hemlig plan för lanseringen…

  4. Textningen var färdig när Oskar gick bort, och boken har faktiskt legat tryckt ett tag. Så det är snarare Horsts planer det handlar om. Men på SPX ska den läggas fram i alla fall.

    Jag har för övrigt läst i en intervju med Sfar att han fick fria händer av Saint-Exupérys arvingar, så det var hans eget val att hålla sig så nära originalet. Själv tycker jag nog boken har mycket av Sfars anda ändå. Han säger också i intervjuer att han inspirerades av sin egen treårige son, och att det var relationen mellan prinsen och flygaren som intresserade honom mest.

  5. Roligt att den kommer ut, bara lite synd för egen del att jag redan har den på engelska nu :-/

    Att relationen mellan dem var huvudpoängen märktes tydligt så jag hade nog behövt läsa boken för att se att det var Sfar som stod bakom det snarare än Saint-Exupéry; en del gissningar i recensionen som sagt! Men jag tycker ändå att serien kändes lite instängd och saknar känslan av gränslös frihet som Sfar brukar ha i sina serier som ”Rabbinens katt”, ”Klezmer”, och för den delen även i serier där han samarbetat med andra som ”Sardine”. Men det kan definitivt vara jag som läser in mina egna fördomar eftersom jag är djupt skeptisk mot adapteringar från ett medium till ett annat :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>