Seriemagasinet (5): Förvånad sekreterare

Serier mot rasism är namnet på en nyutkommen antologi och dessutom ett angeläget tema på SPX 2011 nu på söndag.
I Seriemagasinet, liksom i många andra svenska serietidningar, går det att hitta åtskilliga exempel på en fördomsfull och förlegad syn gentemot t.ex. kvinnor, personer med avvikande hudfärg, politiska (vänster)aktivister etc.
Med anledning av temat hittade jag nedanstående exempel från titelserien Steve Roper i NSM 3/64. Det bör dock tilläggas att Ropers progressiva syn på indianskor motvägs av att en kamrat till Mike Nomad några rutor senare ger sin fördomsfulla syn på Japaner!

Steve Ropers sekreterare blir överraskad

2 reaktion på “Seriemagasinet (5): Förvånad sekreterare

  1. ”Nu för tiden köper indianskor sina hattar och kläder i Paris som vanliga amerikanskor!”

    Köper vanliga amerikanskor verkligen sina hattar och kläder i Europa??????

  2. Inte numera kanske, men på 50- och början av 60-talet har jag en känsla av att Parismodet var ”hett” även i USA. Och även att Frankrike var poppis överhuvudtaget. 1957 gjordes ju t.ex. en Hollywoodfilm ”Kär i Paris” med Audrey Hepburn och Fred Astaire.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>