Seriemagasinet (6): Deckarklubb, seriefilmer och Klotterplank…

Vi ska avsluta artikelserien om Seriemagasinet med att titta på det redaktionella materialet i tidningen.
Vid starten 1948 existerade egentligen inget annat material än serierna. Titelserien Kilroy startade direkt på förstasidan och benämingen ”Serie-magasinet” stod diskret tryckt alldeles ovanför Kilroys logga.

Ett urval av Seriemagasinets loggor under årens lopp

Under 1949 började tidningen alltmer finna sin form. Loggan med rundade hörn kom på plats, och i samma veva försvann serierna från förstasidan och ersattes med en omslagsillustration.
Snart kom också insändarsidan ”Oss Emellan” där tonen emellanåt kunde vara tuff! 1950 skrev t.ex. signaturen ”Grevinnan X”:
”En som jag vill klå ordentligt är signaturen Baksi (–).  Tänka sig människan sätter sig att skriva att Kilroy och Kerry Drake är dåliga och att de passar bäst i papperskorgen (–)! Nej, är det någon som passar där så är det Baksi själv!”
Med åren så tonades ”Oss Emellan” ned. Utrymmet krympte och spalten blev mest ett forum för redaktionen att – under diverse hurtiga pseudonymer – kommentera förändringar i serieutbudet.

Under 50-talet förekom ibland även noveller och porträtt/karikatyrer av kända idrottsmän. En annan specialitet var seriefilmerna, d v s man återberättade handlingen i någon populär film genom att använda stillbilder från filmen och förse dem med textplattor och pratbubblor. Konceptet användes även inom veckopressen och kallades då vanligen ”bildföljetong” e.dyl. I Seriemagasinet koncentrerade man sig på äventyrsfilmer och de förekom i tidningen från mitten av 50-talet fram till 1961.

Seriefilmer

I samband med omvandlingen till Nya Seriemagasinet 1963 försökte man bredda innehållet genom att lägga ökad vikt på det redaktionella materialet. I nr 6-7 1963 lanserades den kortlivade ”Kerry Drakes deckarklubb” och i samma anda tillkom också en mängd pristävlingar och ”sensationella artikelserier”.
Åren 1964-65 gick ”Berömda bilmärken” som innehöll teckningar och presentationer av klassiska bilmodeller och ett par år senare kom Nacka Skoglunds fortbollsskola.
Vid den här tiden togs också insändarsidan till heders igen. Nu blev titeln ”Klotterplanket” och under devisen ”Fritt Forum För Fräscha Fartiga Fräna Funderingar” diskuterades religion, politik, idrott, musik, sex och annat som intresserade läsekretsen!
In på 70-talet försvann åter mycket av det redaktionella materialet och serierna fick ”tala för sig själva” s.a.s.  ”Klotterplanket” hängde dock med i tidningen in på 1990-talet.
Under de sista åren fanns en videospalt och när SM 50-års jubilerade i nr 5 1998 medföljde en reprint av nr 1 1948.
Så sluter sig alltså Seriemagasinets historia!

Seriemagasinet nr 5 1998, med nytryck av nr 1 1948

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>