Kiki från Montparnasse

Man Rays foto

Det här är en bok som egentligen inte borde finnas på svenska. En tjock, inbunden fransk serie på uppemot 400 sidor om Alice Prin, mest känd som Kiki från Montparnasse, som inte har någon uppenbar kommersiell vinkel som kan sälja den. Inte sedan Horst Schröders storhetstid har vi sett något liknande i Sverige, där översatta europeiska serier åt det vuxnare hållet så gott som helt saknats (med enstaka undantag, givetvis, men inget så våghalsigt som det här). Det är givetvis Kolik förlag, utgivarna av Utopi, som ligger bakom, och det ska de ha en stor eloge för :-)

För det här är en riktigt bra serie, och underbart fransk är den också. Det är inte alltid något som jag själv tycker är bra eftersom fransk konst ibland kan vara lite väl seriös för sitt eget bäst (dvs när den misslyckas), men de senaste årens nya franska serievågen har varit i precis min smak så när det gäller serier är just nu fransk = bra, som omdöme, när det kommer från mig.

Kiki från Montparnasse följer Alice Prins liv från födelsen till graven, och det är ett omväxlande liv, minst sagt. Hon umgicks i konstnärskretsarna i Paris på 20- och 30-talet, när konsten genomgick stora omvälvningar. Större delen av tiden bodde hon tillsammans med Man Ray på vars fotografier hon är flitigt förekommande, men hon träffade och ibland poserade för andra kända konstnärer under samma tid, som Tristan Tzara, Ernest Hemingway med flera. Hon målade själv, men det hon blev mest känd för var som representant för det fria 20-talet, då framförallt kvinnor fick (eller snarare tog sig) rätten att leva sitt eget liv.

Kiki, 10 år

Allt är skildrat kronologiskt men med hopp mellan kapitlen som varierar från någon dag till flera år. Bocquets manus manövrerar skickligt mellan att ibland berätta fullständiga historier från början till slut, och ibland bara berätta exempelvis början på ett skeende och sen låta läsaren själv förstå vad som hände via en senare antydning eller förflugen replik. Såvitt jag förstår ligger manuset mycket nära verkligheten (eller åtminstone vad andra källor anger); detsamma gäller en hel del av teckningarna då det återger kända fotografier eller tavlor med Kiki som motiv. Någon enstaka gång kan det kännas som strävan mot realism dras lite väl långt; Catels teckningar spritter ofta av liv och har en känslig linje, men i vissa rutor känns det som om personer har ritats av från foton snarare än tolkats, och det gör att ansiktena kan se stela ut och inte är i riktigt samma still som resten av personerna. Det är inte ofta, och de som drabbas är kända konstnärer som har små roller i boken; personerna som är viktigast för handlingen, som Kiki själv och Man Ray, har alla ett mer personligt och naturligt utseende. En mycket liten kritik mot illustrationerna som annars är utmärkta.

Kiki, 22 år

Det är en fascinerande framställning av Kiki som görs. Hon pendlar vilt mellan ett alltigenom självständigt, fritt och bekymmerslöst liv, och ett betydligt mer deprimerande med droger och mörkare tankar om familjen. Framförallt är männen hon träffar en mestadels bedrövlig samling karlar, som alla glatt påklätt sig rollen som Konstnär, dvs de är 100% egoistiska och kan säga saker som att en riktig konstnär kan givetvis inte skaffa barn eftersom det skulle ta tid från konsten (men om kvinnan tar hand om barnet är det givetvis okej). Kort sagt, avskyvärda drumlar som kanske kan vara roliga att umgås med ibland men som jag personligen har lust att strypa, trots att de bara är figurer på papper.

Men boken undgår att falla i fällan att skildra Kiki som en på ytan glad person som egentligen är djupt olycklig, med missbruk, våld och annat obehagligt. Istället lyckas B & C skildra en människa som sprudlar av livsglädje, även om det givetvis ibland känns lite jobbigare. Det är ett betydligt intressantare porträtt än den vanliga klichébilden i sådana här fall, där lockelsen att skildra någon som i grunden olycklig  gör att man hellre väljer den gestaltning.

Kiki, 31 år

Som ni nog förstår är det här en bok jag helhjärtat rekommenderar, både för att det är en riktigt bra serie och för att man ska stödja Koliks utgivning av sådana här udda fåglar. Mer sånt här, tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>