A Zoo in Winter

Varje gång förlaget Fanfare/Ponent Mon kommer ut med en ny bok är det en glad överraskning. Inte bara för att det oftast är utmärkta böcker utan också för att det är ett förlag som är absolut odugligt på att göra reklam för sina böcker, eller för den delen att överhuvudtaget meddela någon att de kommit ut. För egen del brukar det bli att jag någon gång med långa mellanrum tittar in på deras webbsajt för att se vad de håller på med, och sen om det finns något nyutkommet / något planerat så beställer / förbeställer jag den. Att hoppas på att böckerna ska dyka upp i en bokhandel nära dig är att ha större förtröstan än jag vågar ha…

Men nu, till den senaste surpris-boken: A Zoo in Winter, en envolyms historia både skriven och tecknad av Jiro Taniguchi, Fanfare/Ponent Mons största stjärna. Taniguchis serier är alltid läsvärda, oavsett vem manusförfattaren är, men när det är han själv som ligger bakom kan man räkna med mästerverk som The Walking Man eller A Distant Neighborhood. Och AZiW är ingen besvikelse; den här inbundna boken är lika känslig, lika finstämd som jag kunnat hoppas, utan att någonsin bli pjåskig eller melodramatisk. Det är en av Taniguchis stora talanger, att kunna presentera historier som ADN eller AZiW som om man återberättar dem låter som någonting som garanterat kommer drypa av känslopjunk av den sort som Hollywood-filmer ibland excellerar i, men i Taniguchis serier är handlingen istället medryckande och oavbrutet engagerande.

Sen har vi hans teckningar som är lika bra de med. Om man bara kastar ett öga på dem ser de kanske ut som vilken manga som helst i den realistiskt och en smula stela stil (som exempelvis långköraren om K?saku Shima), men tittar man lite närmare märker man hur Taniguchi fångar in känslor med en utsökt precision, och med små medel förmedlar karaktärernas inre liv. Och den som påstår att alla människor ser likadana ut i manga (jodå, det finns de som gör det fortfarande) kan gott studera Taniguchi; de är alla olika, ögon-näsa-mun och hela alltet 😉

Men några ord om vad AZiW faktiskt handlar om kan nog behövas också.

Hamaguchi kastas oförberedd in i kampen

AZiW är något så oväntat som en nästan självbiografisk serie. Huvudpersonen heter visserligen Hamaguchi, men liksom Taniguchi själv bosätter han sig på 60-talet i Tokyo där han får ett jobb som assistent hos en redan etablerad manga-tecknare. Som en sann Taniguchi-serie saknas det yttre dramat så gott som helt; allt av betydelse utspelas inom personerna. Ett typiskt exempel är det första kapitlet som berättar hur det kom sig att Hamaguchi flyttar till Tokyo, där en garanterat dramatisk scen måste ha utspelat sig men Taniguchi väljer att bara hänvisa till den i det nästa kapitlet. Så den som letar efter klassisk action får letanågon annanstans!

I och med AZiW kan man nu på engelska läsa åtminstone tre radikalt olika serier om hur det är att jobba i mangabranschen: AZiW själv, Yoshihiro Tatsumis hyllade självbiografiska tegelsten A Drifting Life, och Ohba & Obatas Bakuman. En nedtonat känslig berättelse, en mer utpräglad historielektion, och en överdriven men mycket rolig action-version av manga-tecknandet. Men det fascinerande med dessa tre är hur lika de är i själva skildringen av hur skapandet går till, trots att de utspelas med ett halvt sekels tidsskillnad och med helt olika mål: Redaktörerna, assistenternas slit för att kanske en dag själva bli en manga-ka (dvs den som får sätta sitt namn på serierna), deadlinens avskyvärda press med de sena nätterna, övernattningarna i studion/särskild lägenhet. Jag vet inte om det är för att det är klichéer att det är såhär det fungerar, men med tanke på att åtminstone både Taniguchi och Tatsumi knappast är intresserade av dylika så kan det nog vara att det helt enkelt är så det ser ut. Ganska långt från svenska Fantomen-tidningen misstänker jag :-)

Så ta och beställ A Zoo in Winter (eller hoppas på att er lokala seriebokhandel lyckats få in den, mot alla odds); Taniguchi förtjänar det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>