The Art of Jaime Hernandez – The Secrets of Life and Death

Jaime Hernandez är den första av bröderna bakom Love & Rockets-tidningen att bli föremål för en biografi som sammanfattar och analyserar hans gärning fram till 2010, ungefär. Det är en tjock lunta om drygt 200 sidor i stort format på bra papper som det anstår en bok om någon som nog måste räknas till de mest inflytelserika serieskaparna från 80-talet och framåt.

Boken inleds med den serie som han gjorde för New York Times Magazine 2006 och som sedan återtrycktes i Love Rockets vol II #20 året därpå. Jag tycker det är ett bra grepp att låta läsaren komma direkt in i Jaimes serieuniversum och historieberättande innan det är dags att sparka igång biografin. Där börjar man verkligen från början med att berätta om hur bröderna Hernandez växte upp i staden Oxnard norr om Los Angeles med en serieläsande mor som uppmuntrade pojkarnas eget tecknande och alltid såg till att det fanns nya serietidningar i hemmet. Denna inköpsvana övertogs av hans äldre bröder så Jaime samlade aldrig själv på serietidningar, vilket fick till följd att när storebror Mario flyttade hemifrån 1974 och tog med sig sin samling måste han börja köpa på sig alla gamla nummer han ville ha alldeles själv. Det förde honom och Gilbert till de specialbutiker för serier som börjat dyka upp vid denna tid, och det fick dem att upptäcka undergroundserierna och börja drömma så smått om att kunna publicera en egen serietidning. Detta sammanföll med att de slutade skolan och blev indragna i punken (deras lillebror Ismael spelade i ett band, Dr. Know) där ”gör-det-själv”-mentaliteten var allenarådande.

Sen avhandlas hur Love & Rockets kom till, hur de blev publicerade av Fantagraphics och fick snudd på rockstjärnestatus i seriekretsarna. Brödernas serieskapande kom att utvecklas i olika riktning där Jaimes förment enkla stil var underställd hans vilja att berätta historier. Fantastiska äventyr i en värld som påminde om vår men med inslag av science fiction och övernaturligheter.

Men efter några nummer tonades detta ner till förmån för vardagsrealismen i historierna om Maggie, Hopey och resten av gänget som levde i den fiktiva staden Hoppers XIII, i själva verket en lätt maskerad serieversion av Oxnard. Som ett samtidsdokument av den alternativa kulturen på 80-talet är den snudd på oöverträffad, och här visas på vilka Jaimes inspirationskällor var.

Archie-tecknaren Harry Lucey var uppenbarligen en inspirationskälla.

Vidare får vi veta hur andra halvan av 80-talet utvecklade sig, med ett särskilt kapitel som bara handlar om tiden runt ”The Death of Speedy Ortiz”. Författaren analyserar Jaimes historieberättande på djupet med avsnittet ”Spring 1982” som utgångspunkt, och hela den historien återges med sina originalteckningar. Är man det minsta intresserad av tecknarens teknik är det mycket givande att kunna studera dessa. I samma kapitel får man också veta vilka arbetsredskap Jaime favoriserar och hur han använder dem.
 

Boken avslutas med en titt på vad Jaime ägnat sig åt de senaste tio åren och det innefattar Love & Rockets omstart och omdaning till en 100-sidig årsbok, samt en generös avdelning med allehanda skisser, förstudier etc. Allt som allt måste mitt omdöme bli att det här är en mycket bra biografi där författaren verkligen haft ambitionen (och lyckats med) att teckna ett fullödigt porträtt av Jaime Hernandez och vad som driver honom.

Jag trodde själv att jag var tämligen uppdaterad men måste efter en genomläsning erkänna att det här tillförde massvis med fakta som jag inte tidigare känt till. Att illustrationerna är välvalda och bra reproducerade är en förutsättning för det lyckade resultatet men som jag tidigare påpekade verkar inte någon möda sparats för att få boken att framstå som så attraktiv som möjligt. Jag rekommenderar den helhjärtat till alla som är intresserade av Jaime Hernandez konstnärsskap.

The Art of Jaime Hernandez – The Secrets of Life and Death
Av Todd Hignite med förord av Alison Bechdel
224 sidor
Inbunden, 31,6 x 23,6cm
ISBN: 0810995700
Utgivningsår: 2010

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>