En fräsig svid

Tumblr0074

Dagens bild på Serienytts Tumblr-site förtjänar några förklarande ord. På bilden ser vi Gérard Filippelli, som har hittat en fräsig svid. Så vem är Gérard Filippelli, och varifrån kommer uttrycken ”fräsig” och ”svid?

Om vi börjar bakifrån – svid kommer naturligtvis, som de flesta ord, från sanskrit. Det skrivs ???????, transkriberas sivyati och betyder ungefär ”sy ihop”. Samma ord ligger också mycket riktigt till grund för ordet ”sy”. Svid har förmodligen letat sig in i svenskan via rommani.

Fräsig är lite svårare. Jag hittar ingen exakt etymologi till ordet, men misstänker att det kommer av ”fräs” i betydelsen krås, som är belagd hos Bellman. När man talar om fräsig klädedräkt är det således en lite snobbigare, lätt överdriven sådan man avser.

Gerard slutligen. Bilden är ur seriealbumet Panik på stormarknaden från 1975 med den franska gruppen Les Charlots, i Sverige kallade Knasbollarna. De var liksom The Monkees och The Archies ett popband som kom att bli såväl tecknade serier som film. De bildades 1966 och blev hyfsat populära i Frankrike.

Här är ett smakprov ur en av gruppens filmer, dessvärre (eller dessbättre, beroende på dina språkkunskaper) dubbad till engelska:

4 reaktion på “En fräsig svid

  1. Som språknörd måste jag påpeka att ”sy” och ”svid” inte härstammar från sanskrit, utan att svenska och sanskrit båda härstammar från samma urspråk. *Petimeter* Svenska Akademins Ordbok anger inget ursprung för ”svid”, men romani låter väl rimligt.

  2. Hmmm, om ”svid” är ett lånord från romani, kan man väl iofs å andra sidan hävda att det kommer från sanskrit, men det är litet samma logik som att hävda att ”paparazzi” och ”cappucino” kommer från latin… (Nu kanske inte liknelsen är helt självklar eftersom de gamla romarna varken hade kameror eller kaffekoppar, men ändå…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>