Veckans nya serier

 

Vi börjar veckans godbitar med en svensk serieklassiker. Galago har gjort en samling med Gunna Grähs – Det fräscha alternativet. Vi  får en genomgång av hennes mest satiriska serier och det känns lite som välgärning i dessa tider av Liv Strömquist och Nanna Johansson att visa att det fanns seriehumor innan 2010.

Seriehistorien har inte haft så många bra vikingaserier (Valhall och i viss mån Thorgal är lysande undantag) så det har varit oerhört kul att följa Brian Woods Northlanders saga. Jag har verkligen gillat upplägget på serien som gjort att Wood kunnat välja fritt från vikingarnas historia till att berätta sina serier. Nu är Bk  6 Thor’s daughter den näst sista serien men jag tror att vi kommer att få fler vikingaserier från Wood i framtiden.

När vi inne på sjöfarare så blir radioövergången självklar till nyutgåvan av Corto Maltese Ballad of the Salt Sea. Denna utgåva är i serietidningsformat och i färg (hädiskt enligt vissa, själv tycker jag att färgläggningen tillför lite läsbarhet). Jag måste jämföra med min Epix-utgåva någon gång men det ser ut som om de brutit om sidorna något så att man kunnat behålla storleken på bilderna i stället för att krympa ned dom. Har du inte läst något Corto Maltese så är detta ett fantastiskt ställe att börja på.

Näcken kommer till Upplands Väsby i Nina von Rüdingers och Johanna Kohljonens Oblivion High 1. Detta är en klockren mänga som har en väldigt trevlig känsla över sig. Kul också att se sammanblandningen mellan svensk (finsk?) skolmiljö och pga mangainfluenserna japansk skolmiljö.

Slutligen så har sista volymen av den fantastiska mangan Twin Spica kommit med sin sista volymen. Vi saluterar och skjuter serien ut i rymden.

Vi tar sen och gör något nytt för oss. I stället för hänvisa till nyinkommet-sidor så tar vi och lägger in hela listan här i bloggen. I bland dröjer det innan man klarar av att bryta gamla vanor. Så här nere följer hela listan med det som kommit in den här veckan.

Som vanligt finns allting redan upplagt i webbshoppen.

6 reaktion på “Veckans nya serier

 1. Hmmm, för att vara en av Sveriges största seriebloggar känns det litet småtråkigt med såna här i det närmaste reklaminlägg med korta blänkare. Det funkar på forumen, då det finns egna avdelningar, men på en blogg hade man hoppats på mer utförliga och personliga betraktelser…

 2. Alltså, om det hade funnits en egen Staffars-blogg så skulle jag inte stört mig så mycket, men det blir litet som om en enskild handelsidkare försöker sälja sina varor på en ideell blogg. Inte för att racka ned på serierna i sig, men det är det första intrycket jag får.

 3. Det är även mitt intryck. Blev klart överraskad, inte positivt, över denna reklam.

 4. Etik är svårt. Hade det gjort lika ont om det hade varit jag eller Simon som hade skrivit korta blänkare om de här albumen? Hade det varit bättre om Staffan hade skrivit lika långa presentationer som Simon brukar skriva för vart och ett av dem? Är det att Staffan faktiskt har en chans att tjäna pengar om någon handlar från hans butik istället för från Adlibris?

  När du är inne i din ”vanliga” seriebutik och personalen hejar, och tar fram ett album som du aldrig har sett med orden ”det här skulle du nog gilla” – är din första reaktion ”han vill *sälja* något till mig – usch!”

  När du läser en recension här, på Shazam, i Bild och Bubbla – tror du verkligen att den som skrivit är helt objektiv? Är du inne i seriesverige känner du förmodligen hälften av dem som skriver om serier, och en hel del av dem som tecknar serier. Är recensionen ”sannare” om vi som skriver inte låtsas om vad vi har för kontakter?

  Tanken med Serienytt.se är att vi skall kunna presentera en blandad kompott – men det är ingen hemlighet att det är svårt att få tag i material. Vi som skriver här skriver gratis på vår fritid, för att vi gillar det. Det vimlar dessvärre inte av duktiga skribenter som klarar av att skriva mycket och ofta. Framförallt inte då det enda vi har att erbjuda i gengäld är – ingenting. Vi lever på våra skribenters glädje och kärlek till seriemediet.

  Slutligen, om du som läser det här känner ”jag kan skriva bättre om serier än de gör på Serienytt.se, varför frågar de inte mig?” så är svaret allt vi inte vet att du finns. Vill du skriva här, skicka tre artiklar till info@serienytt.se, bli inte ledsen om du blir refuserad, och blir du inte det får du gärna länka till din seriebutik i texten. (Förtydligande: Egen seriebutik är inget krav för att få skriva på Serienytt.se. Men det visar onekligen på en viss driftighet.) Seriesverige är inte så välmående att vi har råd att leka hipsters och förakta alla som tjänar pengar på sitt serieintresse.

  //Redaktören – som alltid blir lite sur på mänskligheten när engagemang mötes med ogenomtänkt missnöje.

 5. Nu ser jag iofs att Staffars har en egen blogg, där samma inlägg är postat. Jag klagar inte i sig på att han gör reklam, men det kändes litet torrt när man vant sig vid inlägg från Simon på Smorkin och Rikard på Shazam etc.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>