Happy anniversary, Veronica Lodge!

Denna månad är det precis 70 år sen Veronica Lodge gjorde entré i Riverdale och livet där har sedan dess aldrig varit sig likt, på gott och ont. Det var i nummer 26 av tidningen Pep Comics vilket har omslagsdatum april 1942 som hon dök upp för första gången och förvred huvudet på de manliga tonåringarna i staden. Redan på sidan ett i den 5 ½ sidor långa debuthistorien använder hon alla sina företräden och lite list för att få dem precis dit hon vill:

Veronica i PEP Comics #26 tecknat av Bob Montana.

Den allmänt accepterade versionen av hur det kom sig att en världsvan ung dam som Veronica (av sina vänner för det mesta kallad ”Ronnie” eller det kortare ”Ron”) hamnade i denna för henne osannolika uppehållsort är att hennes föräldrar, den stenrike industrimagnaten Hiram Lodge och hans fru Hermione, befarade (med visst fog) att deras dotter hade alla förutsättningar för att växa upp till en olidlig och bortskämd liten snobb om inte lämpliga åtgärder vidtogs. Man bestämde därför att hon inte skulle gå i en exklusiv privatskola, utan flyttade till Riverdale (troligen från Boston där familjen Lodge räknas till invånarkategorin Boston Brahmin) där hon prompt sattes i en helt vanlig skola där hon fick helt vanliga medelklassbarn som sina kamrater. En alternativ version återgavs i Archie Comics #1 från vintern samma år där det påstås att Archie såg Veronicas bild i en tidning och skrev till henne på skoj för att bjuda henne på skolbalen. Han hade egentligen tänkt gå med Betty Cooper men till hans förskräckelse (och förtjusning) tackade Veronica ”ja” och detta resulterade både i ett kaos av kosmiska dimensioner samt att det eviga triangeldramat mellan Veronica, Betty och Archie tog sin början. Det har sen dess legat till grund för tusentals historier av varierande kvalitet beroende på vem som skrivit och tecknat.

Eftersom Veronica är en erkänt svår figur att skriva om har hon ibland uppvisat allvarliga personlighetsförändringar, men för det mesta är hon egoistisk, bortskämd och oerhört självgod. Hon är mycket väl medveten om sin sociala status och tvekar inte att använda sig av de fördelar som denna ger henne om det gynnar hennes syften. Vad som ofta glöms bort är att Veronica är smart; det är sällan hon råkar illa ut på grund av att hon är dum eller godtrogen. Snarare är hon ganska ofta lite för smart för sitt eget bästa och får se många av sina komplicerade planer slå tillbaka på sig själv för att hon tänkt till lite för mycket. Fastän hon i allra högsta grad är ”pappas flicka” och för det mesta lindar ”daddykins” (som hon plägar kalla herr Lodge) runt sitt finger händer det att till och med han får nog av hennes intriger och ser till att hon får lära sig en läxa, ibland på ett tämligen hårdhänt sätt:

Offentlig barnmisshandel i Betty and Veronica #199 (troligen inte PK i serier numera).

Men Veronica är sällan elak på riktigt, något som hennes vänner är mycket väl medvetna om och därför betraktar hennes snobbighet som ett excentriskt karaktärsdrag som man måste ha överseende med. Hon är trots sina egenheter en uppskattad person i vänkretsen eftersom det sällan är tråkigt i hennes sällskap. Veronicas komplexa personlighet som tillåts innehålla både goda och dåliga sidor gör henne utan konkurrens till den mest mänskliga och sammansatta figuren i Archie-universum. Det är ofta Veronica som blir katalysatorn som sätter igång en händelsekedja, vilket är ganska naturligt då hon på grund av sin status och rikedom inte behöver ta samma hänsyn till sociala och ekonomiska realiteter som hennes vänner är tvingade till. Detta kan ibland få oanade konsekvenser, till exempel var det Veronica som var först i Riverdale med att anamma idéerna om kvinnans frigörelse i början av 70-talet:
Women's lib i Riverdale

 Women’s Lib kommer till Riverdale High. Betty and Veronica #197.

Hennes dokumenterade modeintresse och känsla för stil har varit en ständig källa till förtvivlan hos hennes föräldrar då hon tidigt insåg vad ett kreditkort kan användas till. Samtidigt går det inte att förbise det faktum att hennes sätt att klä sig troligen inspirerat många av de kvinnliga läsarna och det finns idag kända modeskribenter som erkänner att de i de tidiga tonåren hade Veronica som förebild. Det är Veronicas ytliga intressen som hindrar henne från att bli något annat en en medioker elev i skolan:

Mode med Veronica

Modesida med Veronica ur Betty and Veronica #122. Tydligen har hon hälsat på hos Mary Quant.

För det mesta klarar hon godkänt utan att behöva anstränga sig nämnvärt, men då hon en dag kommer att ta över familjens företag kan hon faktiskt prestera ännu bättre när hon någon enstaka gång verkligen anstränger sig. Hon är också musikaliskt begåvad och spelar klaviatur i The Archies. I jämställdhetens namn måste noteras att just det faktum att Veronica skall bli industriledare och inte lyxhustru som sin mor är något som aldrig ifrågasatts i serien utan alltid betraktats som något självklart. När Veronica sent om sider fick sin egen serietidning 1989 var temat till en början (nummer 1 – 18) att hon följde med sin pappa på hans affärsresor över hela världen och då upplevde de mest halsbrytande äventyr:
Veronica #1

Veronica #1 från 1989. Omslag tecknat av Dan Parent & Dan DeCarlo.

Ett mera gastkramande äventyr var när hon så sent som 2010 blev inblandad i en Twilight-inspirerad historia med vampyrer och varulvar.
Archie & Friends #146

Archie and Friends #146 från 2010. Tecknat av Bill Galvan.

Många är de som varit kallade att under årens lopp skriva och teckna om hennes eskapader, men som tidigare nämnts är hon inte världens enklaste figur att hitta på historier om. Det är hela tiden en svår balansgång; hon får aldrig bli så elak att hon förlorar läsarnas sympatier, men heller inte så utslätad och mjäkig att hon inte längre känns oförutsägbar. Visserligen har hennes elaka sida i modern tid i mångt och mycket övertagits av Cheryl Blossom, men hon är fortfarande väldigt egenkär och bortskämd. Många av de bästa historierna har skrivits av Frank Doyle som lekande lätt klarade av att låta Veronicas goda sidor synas precis så mycket som behövdes för att hon inte skulle bli reducerad till enbart elak och osympatisk. Om det sen var Dan DeCarlo som tecknat henne var det aldrig något som helst tvivel om varför Archie envisades med att ränna efter henne istället för Betty. Det var också han som såg till att hon alltid var klädd i det senaste. Det sägs att han enkom för detta ändamål prenumererade på flera tonårstidningar samt på andra sätt försökte hålla sig a jour med modets växlingar. Det får vara hur det vill med detta, jag låter i vilket fall som helst jubilaren (som aldrig uppnått sin 18-årsdag utom i de alternativa verkligheterna som skildras i tidningen Life With Archie men det är en helt annan historia) genom dessa båda herrar få sista ordet:

En sprallig Veronica En sprallig Veronica ur Archie Giant Series #615.

Alla illustrationer av Dan DeCarlo om det inte angivits något annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>