”The Phantom #1″: Amerikansk serietidningsfantom i snygg återutgivning!

I början av 1960-talet lanserades Fantomen som serietidningsfigur i USA och nu har Hermes Press börjat med en förtjänstfull återutgivning i snygga samlingsvolymer.
”The Phantom, the complete series #1” innehåller nr 1-8 av den amerikanska serietidningen ”The Phantom”, utgiven på förlaget Gold Key åren 1962-64. Det är en mycket läcker bok som, förutom att den är en självskriven del av Fantomensamlingen, också berättar om en intressant period i amerikansk serietidningshistoria.

Efter att pedagoger och psykologer under 50-talet utdelat upprepade rallarsvingar mot de amerikanska serietidningarna så knäade branschen, Serietidningarnas glansdagar då man på både gott och ont kunde sälja serietidningar som smör i solsken var obönhörligen över.

Men utgivarna hade lärt sin läxa och letade efter nya grepp. Förlaget Gilbertons hade skördat framgångar med sin titel ”Illustrerade Klassiker”, som byggde på att återuppliva äventyrshjältar av den klassiska skolan i modern serietidningsform. Visst hade även denna titel fått utstå kritik, men den hade till skillnad från många andra serietidningar ändå stått rycken.
Därför var det knappast en slump att flera andra förlag också letade på klassiska äventyrsfigurer och gav dessa en snygg förpackning i form av målade omslag, helt avslutade historier och snygga färger på bra papper.
Gold Key var ett av dessa förlag och förutom Fantomen satsade man bl.a. på Tarzan.
Därtill hade man produktion av diverse barn- och science fiction-titlar. Många av dem kom från filmens eller TV:s värld – vilket säkert också var en medveten överlevnadsstrategi!

I Sverige känner vi igen många av Gold Key-titlarna från Williams Förlags utgivning. Det var bl.a. Tarzan, Korak – Tarzans son, Dr Solar – Atommannen, Magnus – Robotarnas överman och många andra.

Avvikande stilar. I exemplet högst upp en realistisk tiger. I ruta två tycks Fantomen däremot slåss mot en teddytiger!

Fantomenserierna i denna utgivning är tecknade av Bill Lignante. Lignante hade prövat på dagspressversionen av Fantomen omedelbart efter Wilson McCoys död, men ersattes snart av Sy Barry. Istället fick alltså Lignante ta hand om Gold Key-verisonen av serien. Lignante är ojämn i stilen, ibland är det kantigt och stelt men lika ofta realistiskt och snyggt.
Han drog sig inte heller för ett par kontroversiella grepp – Fantomens öron syns ”bula ut” under huvan och i en bild ser vi t.o.m. Fantomens ögon (när han spanar in Diana)!
Färgerna och den grafiska utformningen hjälper upp kvaliteten en hel del och här får vi säga att svenska Semic gjorde dessa serier en björntjänst när de publicerades som svart/vit utfyllnad i tidningen X9 i början av 70-talet. Denna typ av serier mår bäst av att läsas i sitt ursprungliga sammanhang.

Det är också precis så som Hermes presenterar dessa tidningar. I snygga färger och med George Wilsons dramatiskt målade omslag som extra clou! Tack Hermes!

En reaktion på “”The Phantom #1″: Amerikansk serietidningsfantom i snygg återutgivning!

 1. Jag köpte denna jag med fast egentligen ville jag bara ha Charltonboken pga att jag är intresserad av den utgivaren i det mesta, den har mer profilerade personer med bla Aparo som tecknare.

  Men det är ur samma serieupplaga(run), även de från King som finns och ska komma, det företaget vet jag inget om så det struntar jag nog i.

  Har bar tittat lite i Gold Key boken, fin, men omtecknade äventyr, jag vet inte, det är iofs inget fel just på äventyrstänket så, de är ju inte gjorde för mig, men alltså det är heller inte Fantomen på picknick vilket jag fullkomligen avskyr.

  För amerikaner som glömt sin Fantomne så borde de kanske köpa någar av de här.

  Min förmåga att skaffa serieböcker baserade på just historiskt intresse och att vilja läsa och se det vi aldrig fick se i många sammanhang gör att jag köper sånt andra aldrig skulle köpa.

  Pr9iset avgör, rätt pris och nyfikenhet hur det ”var på den tiden” stor nog = köp.
  Jag vet inte direkt om jag orkar bry mig i att ångra mig då en ddel givetvis blir en uthållightetstävling eller eller lässtunder man får se allt material på skoj för att klarar sig egenom det.

  Då är dock Golden Age långt värre, en del från Timely tex. är så undermåligt att man måste skruva på humorsidan av sig själv rejält för att klarar av dem.

  MEN sen vet man, man kan ha en åsikt osv, andra vet inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>