The Art of Amanda Conner

Amanda Conner är den senaste serieskaparen som begåvats med en påkostad retrospektiv sammanställning över karriären så här långt. Efter över tjugo år i branschen är det ingen överdrift att påstå att hon nu nått statusen att kunna sälja nästan vad som helst enbart på sitt namn. Hennes Silk Spectre från Watchmen har onekligen högt ställda förväntningar att leva upp till, men i väntan på den kan man ägna några timmar åt den här boken:

The Art of Amanda Conner är utgiven av IDW Publishing i samarbete med Desperado Publishing med design av Joe Pruett som även fungerat som redaktör. För texterna svarar Steve Bunche och Amanda Conner själv. Hennes sambo Jimmy Palmiotti står för bokens förord, medan hennes färgläggare Paul Mounts skrivit ett utförligt efterord där han förklarar vad det är som gör Amanda Conner till en så bra serietecknare. Boken tar ett ambitiöst helhetsgrepp och inleds därför med ett kapitel med sådant hon gjorde när hon gick på Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art:

Med tanke på denna institutions goda kontakter med Archie Comics så är det knappast någon överraskning att hennes första professionella arbete var äventyrsserien Bayou Billy (baserad på ett TV-spel) som detta förlag gav ut fem nummer av 1989-1990. Därefter fick hon på sitt bord att teckna Barbie, men det fann hon inte speciellt tillfredställande då hon där inte fick utlopp för sina behov att teckna på ett expressivt sätt. Hon tyckte det var roligare att göra serier om Skipper som tilläts vara lite mera impulsiv, men även detta tog slut när Mattel bestämde att hon skulle vara mer lik sin storasyster.

Hon gick sen vidare till Claypool Comics och fick där bli ordinarie tecknare på Peter Davids ganska utflippade Soulsearchers and Company, något som passade henne perfekt. Det var för övrigt i detta sammanhang som jag först stötte på henne. Men hennes verkliga genombrott hade andra övernaturliga förtecken:

Det var som tecknare på Harris Comics nyuppväckta Vampirella hon äntligen fick användning för alla sina tecknartalanger. Hon har själv sagt att efter Barbie (med alla restriktioner angående hennes fysionomi) var det skönt att få teckna en figur med något mera kött på benen… Dock tröttnade hon till slut på seriens mörka ton, så hon och Palmiotti började föra in vissa humoristiska inslag som inte alltid uppskattades (ökänd är serien från Halloween-specialen 2004 med inledningsrutan där Vampi sitter på toaletten och mår tjyvtjockt).

En serieförfattare som Amanda Conner uppskattar att arbeta med är Warren Ellis, och i miniserien Two-Step fick hon chansen att fullständigt löpa amok bildmässigt. I samma kapitel bjuds det på en rejäl genomgång av det mesta hon har gjort för andra förlag än de två stora, DC & Marvel, (till exempel Jimmy Palmiottis Painkiller Jane som också pryder bokens omslag) och det var åtskilligt som var helt nytt för mig här.

Ett långt kapitel i boken är tillägnat det hon gjort utanför seriernas värld och som troligen en mindre del av hennes fans känner till. Exemplet här ovan visar illustrationer för hjärtespalten i hårdrockstidningen Revolver där hon gavs möjlighet att visa sig från sin mest odygdiga sida. Flera av de ensidas-serier hon illustrerade åt Spin Magazine och som återberättade kända historier ur rockmusikers liv (tämligen snuskiga) finns också med i boken. Annat hon pysslat med och som inte är så vida känt är att det var hon som gjorde omslagen till de fiktiva serietidningarna i disneyfilmen Underdog:

Men naturligtvis upptas en stor del av boken av hennes versioner av diverse superhjältar med speciellt fokus på Power Girl:

Här återges flera exempel på hennes förmåga att hitta humor och dramatik i vardagen och dessutom illustrera detta på ett sätt som nästan gör pratbubblor och berättande text överflödiga (något som Joe Kubert själv gav henne rådet att göra). Det är inte speciellt svårt att räkna ut att hon inte gillar att teckna superhjältar med mask för ansiktet, utan försöker få till anledningar för dem att visa sig ”civila” så ofta det är möjligt.

Slutomdömet blir att det här är en alldeles excellent bok som har något både för den som precis upptäckt Amanda Conner och den som följt hennes karriär under en längre tid. Bilderna är väl valda, reproduktionen är bra och det bjuds på mycket skisser, förstudier och opublicerat material som ledsagas av en lagom lättsam text som kryddas med lika delar självironi och humor. Amanda Conners teckningar har en förmåga att alltid få mig på gott humör när jag ser dem, så den här boken är troligen en livsförlängare av rang (ett gott skratt förlänger livet, heter det ju). Man kan bara hoppas att det kommer att bli en fortsättning…

The Art of Amanda Conner
IDW Publishing
ISBN: 1600109500
287x226mm
Inbunden

Amanda Conner på San Diego Comic-Con 2011.
Första gången hon tecknade Ice (vilket är svårt att tro).

P.S. För den som efter att ha läst boken i likhet med artikelförfattaren blir sugen på att själv äga ett serieoriginal av Amanda Conner kan berättas att det primära inköpsstället för sådana är Albert Moy Comic Art. Och försitt aldrig en chans att träffa henne om en sådan skulle dyka upp. Det är en oförglömlig upplevelse. D.S.

7 reaktion på “The Art of Amanda Conner

  1. Ha! Jag funderade också på att recensera den här boken men nu hoppar jag nog över det :-)

    Varde nog sagt att Amanda Conner just nu är den enda serietecknaren vars serier jag köper oavsett manusförfattare eftersom hennes teckningar är så enastående bra.

  2. Då får du recensera The DC Comics Art of Amanda Conner när den kommit ut!

    Utan att ha läst all kritik mot DC:s Before Watchmen-projekt så har jag känslan av att Amanda Conner kommit lindrigare undan än många av de andra medverkande serieskaparna vilket säger en del om hennes storhet (rätta mig om jag har fel). Vi är nog inte ensamma om i vår uppfattning att hennes nya alster kan köpas osedda… 😉

  3. Pingback: The Sequential Art of Amanda Conner | Serienytt.se

  4. 中国黄金协会注册高级黄金分析师周智诚认为,美联储会议纪要从长远来看是利好美元利空黄金的,但中短期则对金价无太大影响,升息在短期还完全不在视野内,这给金价带来巨大的震荡空间,初?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>