Tidsspegeln: Kerry Drake ordnar skivan!

I kriminalserien Kerry Drake dyker ibland tonåringen Cricket McCall upp. Cricket är full av idéer – som ibland får Drake att verka tämligen konservativ – och i det här fallet vill hon ”ordna en skiva” för att fira en basketspelare!

När serien för första gången publicerades i Seriemagasinet (vilket torde ha varit någon gång under 50-talet) så var det vanligt att man talade om att ha en ”(tonårs)skiva” vilket alltså var samma sak som att ordna en fest. Idag har uttrycket försvunnit och istället använder vi ju vanligen det engelska ordet ”party” – man ”partar” helt enkelt!
Lite anmärkningsvärt är det att översättningen oförändrad hängde med i reprispubliceringen av serien, i Seriemagasinet nr 24 1980!
Lika otidsenlig som uttrycket är f.ö. äventyrets skurk, gangstern ”Specs” med sina flaskbottenglasögon! En sådan person skulle knappast överleva mötet med en nutida stylist (eller?)!

Ostajlad

 

4 reaktion på “Tidsspegeln: Kerry Drake ordnar skivan!

  1. Att ”snuva” någon är väl också ett tämligen bedagat uttryck. Inte säger man så idag?

  2. Alltså, Specs stil är ju långt mer rätt för 2012 än Cricket McCalls…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>