Rumphuggen slumpbugg

För att travestera Tolstoj: ”Alla misslyckade berättelser liknar varandra, men varje lyckad berättelse är lyckad på sitt eget vis.” Dags att exemplifiera ett misslyckade som vi känner igen från alltför många berättelser: slumpen. Visserligen kan en lyckad historia använda sig av osannolika sammanträffande eller turliga nära räddningar, men en misslyckad slump är när manusförfattaren snarare använder slumpen för att rädda berättelsen än huvudpersonen. En slump får inte upplevas som ett berättartekniskt grepp (eller berättarotekniskt grepp), och helst inte vara så osannolik att läsaren fullständigt ramlar ur läsupplevelsen.

I dagens lilla slumpspaning läser vi Tim och Tommys äventyr Passez Muscade  från1956 (ej översatt till svenska). I äventyret luras huvudpersonerna T&T till New York för att fastna i tullen. Men förslagna som de är lyckas de undkomma den hårdföra amerikanska polismyndigheten för att plötsligt finna sig efterspanade på okänd mark mitt i miljonstaden New York. Och lo and behold – ”titta där borta! Är det inte skurken från Venedig som kliver in i en taxibil? Vi följer efter – kanske kan han föra oss till huvudskurkens Monsieur Choc!”

Det är bara att gratulera de båda gamängerna till en ojämförlig genväg till gåtans lösning! (Man noterar förstås också den för en fransman på femtiotalet så typiska ”blackface”-figuren.)

Men kanske ska man ändå vara glad över den tydliga om än osannolika slumpen. Som läsare förstår vi åtminstone hur det hela går till. För hur gick det egentligen till när Tim och Tommy lurades iväg till New York och Monsieur Chocs elakartade fälla?

Chocs lakejer lyckas plantera en nyhet i tidningen som ska få Tim och Tommy att förstå att han finns i just New York. Och Tommy (i det här fallet) hugger direkt på betet för iväg till flygplatsen i brådrasket. En något otillfredsställande detalj är nu att man aldrig får reda på vad det faktiskt stod i den där tidningen! Man kunde ju tycka att manusförfattare Rosy hade kunnat varit bussig nog att bjuda läsaren på den inte alldeles obetydliga detaljen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>