Tidsspegeln: Jänta och jag

Ordet jänta är enligt Akademiens ordbok känt sedan början på 1600-talet som synonym till flicka.
Idag använder vi knappast ordet i dagligt tal men i seriernas värld dyker det upp då och då! Ofta är det bovar som använder ordet, som här skummisen ”Tjocka Berta” i kriminalserien Kerry Drake.

Att bovar använder uttrycket kan ha sin förklaring i att det med åren fick en mer nedsättande prägel. ”Jänta” och det närbesläktade ”jäntunge” syftar ofta på någon som är lite besvärlig. Genom att använda det förolämpar alltså bovarna den de pratar med.
Ett av de få tillfällen som vi idag får anledning att använda uttrycket är kring jul och midsommar, då det förekommer i visan ”å jänta å ja”, skriven av FA Dahlgren kring mitten av 1800-talet. Men det var långt före ”Tjocka Bertas” tid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>