When David Lost His Voice

Det kommer verkligen ut mycket serier nuförtiden som täcker in alla möjliga ämnen. Ta till exempel When David Lost His Voice, Judith Vanistendaels bok om hur den äldre mannen David diagnosticeras med strupcancer och hur det påverkar honom själv och hans familj. Så ett sombert ämne, rätt långt från ”vanliga” serier? Men icke; serier som den här är inte längre unika. Bara för några månader sedan recenserade jag Michel Rabagliatis The Song of Roland med ett så gott som identiskt tema, och det finns fler förutom den som tar upp cancer och hur den påverkar oss. Det är förstås utmärkt med den bredd som nu finns i serieutbudet, men det gör också att det blir enklare att bedöma olika serier och hur bra de är; ett verk som saknar likheter med andra kan bli rätt svårbedömt ^_^

Dance by the Light of the Moon, den enda andra serie av Vanistendael jag läst, var en alldeles utmärkt skildring av Sophie och Abou och deras kamp för kärleken. When David Lost His Voice fortsätter i samma realistiska anda men den här gången är det såvitt jag vet utan självbiografiska inslag, och när det gäller det yttre jobbar Vanistendael den här gången i färg (vilket hon gör med den äran). Vad som också skiljer sig åt är tyvärr den känslomässiga inlevelsen. Hur mycket Vanistendael än försöker få det att bli gripande blir jag aldrig riktigt engagerad. När Davids familjemedlemmar bråkar med varandra känns det mer som meningslöst gnabb än reaktionerna från oroliga anhöriga, och när David får skäll för att han aldrig vill prata om sin sjukdom och sina känslor kommer det nästan som en blixt från en klar himmel eftersom ingenting jag som läsare sett har visat sådana problem; tvärtom har han varit väldigt emotionell och öppen med känslorna.

Mitt intryck serien igenom är att det hos Vanistendael funnits en mycket större och mer komplicerad historia att berätta, men att den inte getts plats i serien. Det finns alldeles för många sidospår som aldrig får någon betydelse, som Davids nyfödda dotterdotter Lousie. Därför blir det bara konstigt när David först skildras som en medkännande och deltagande förälder, för att senare attackeras för att han aldrig tar någon i sitt förtroende. Jag tror att meningen var att skildra en människa som har förtvivlat svårt att demonstrera sina känslor på ett öppet och sårbart sätt, men att hans handlingar ändå visar hans djupa kärlek till familjen. Men det är alltså vad jag tror att avsikten med WDLHV var, för resultatet är istället en misslyckad historia med människor som säger saker som för mig är smått absurda. Serien hade behövt vara mångdubbelt längre än sina nuvarande knappt 300 sidor för att kunna ge det djup och den bakgrundsskildring som krävts, eller så hade Vanistendael behövt koncentrera sitt berättande betydligt mer.

Sen är det intressant att konstatera hur olika serieskapare är bättre eller sämre på fiktion kontra självbiografiska skildringar. Vanistendael verkar vara bättre på det senare, åtminstone sett till det jag läst av henne, medan till exempel nyligen recenserade Raina Telgemeier istället fungerade bättre med fiktion. För en person ger de självbiografiska inslagen en välbehövlig emotionell vitamininjektion, för en annan distraherar de så att berättelsen blir otydligare.

WDLHV ser bra ut och är aldrig tråkig att läsa, men det bevisar bara en tes som jag haft länge: Serieformen är otroligt effektiv som medium även om innehållet inte är så bra, så länge som själv tecknandet håller hög kvalité. Jag har läst många serier som om de vorit romaner jag aldrig skulle klarat att ta mig igenom, och WDLHV är ytterligare ett bra exempel på det. Men om man vill läsa någonting bättre med liknande innehåll ska man läsa The Song of Roland istället, utan tvekan!

2 reaktion på “When David Lost His Voice

  1. Visst är det bra att man får böcker som går att jämföra med varandra. Fast det betyder uppenbarligen inte att olika personer gör samma bedömning! Song of Roland och When David… råkar nämligen vara två böcker jag också läst (den senare visserligen på holländska, som jag egentligen inte behärskar, men den var rätt lättbegriplig), och faktum är att jag har rakt motsatt åsikt mot dig om dem.
    Jag har läst det mesta av Michel Rabagliati och gillar honom, men jag tyckte inte Rolandboken var någon av hans bättre. Delvis beroende på hans strama cartoonstil, som inte underlättar subtil känsloskildring av det slag som krävs i detta sammanhang. Men jag tyckte också att hela berättelsen var rätt ytlig och lite spretig och okoncentrerad. De starka känslor som ämnet borde ha framkallat fanns där inte, det verkade utslätat. (Hans förra bok, Paul goes fishing, var i mina ögon mer lyckad i det avseendet.) För mig fanns de känslorna däremot i högsta grad i Vanistendaels bok, som jag verkligen sögs in i. Hon å sin sida har en känslig linje. Kanske fick hon inte fram titelfigurens personlighet tillräckligt, som du säger, även om jag fäste mig vid det under läsningen. Men det är ju inte honom det handlar om i första hand, utan människorna runt omkring honom, och de får en mycket djupare dimension än personerna i Rabagliatis bok. Och dotterdottern är väl inget sidospår, det är centralt att det kommer en ny generation samtidigt som den äldre försvinner.
    Jag ska väl tillägga att Horst, som också imponerades stort av boken, har köpt in den för utgivning, även om den ligger en bit fram i planeringen. Men jag tror inte den omständigheten har påverkat mitt omdöme… Han har förresten köpt in Vanistendaels förra bok också, men tyckte den nya var starkare, och ska nog därför ge ut den först.

  2. Jag höll ju med om att SoR inte var Rabagliatis bästa, men jag tycker ändå att den är mer lyckad än HDLHV, mycket beroende på manuset. Och jag håller med om att HDLHV mer fokuserar på människorna omkring den döende, men jag tycker det blir alldeles för tunt; det finns för många av dem och deras interna relationer nuddas bara vid, utan att fördjupa sig i dem. Alldeles för mycket är bara antytt, som att barnbarnet Louise representerar den nya generationen, och jag tycker att Vanistendael förväxlar subtila antydningar med att inte fylla i nödvändiga detaljer. Såklart är det en smakfråga och jag gillar när författare litar på att läsaren kan tolka saker själv, men här känns det mer som att Vanistendael förlitar sig på klichéer, som att nyfödd baby + döende äldre människa = en skildring av hur livet går vidare, utan att tillföra någonting eget som fördjupar/varierar temat. Tycker alltså jag :-)

    Teckningsmässigt är det jämnare. I HDLHV var Rabagliatis teckningar lite tråkigare än i hans tidigare böcker, men fortfarande bra, medan Vanistendaels påminner om en något lugnare version av den fantastiska Quentin Blake, och det är inte illa! För mig blir det nog fråga om dagsformen vem jag föredrar här, men kanske att Vanistendael är snäppet bättre eftersom det här ser bättre ut än det tidigare jag läst av henne medan det är tvärtom för Rabagliati, och det är roligare med uppgående trender :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>