Bull’s Balls! / Like Rabbits / Roy & Al

Efter den gravallvarliga Irreedemable behövde jag någonting lättsamt så jag plockade fram några serier av en gammal favorit: Ralf König. Och när jag läst dem så plockade jag fram resten av hans böcker och läste dem med för han är svår att sluta läsa när man börjat :-)

Jag hoppas att alla har läst honom; om inte så är det bara att leta upp Den frigjorde mannen, Pretty Baby, Beach Boys, och Slräckkondomen I-II; fem lysande album som getts ut i lika lysande översättning på svenska av Epix. Han gör relationskomedier av allra bästa märke med intressanta personer och dialoger som känns hur naturliga (och roliga!) som helst. Sen kan man läsa de andra albumen som också finns på svenska, som Lysistrate och Jago, som inte är riktigt lika bra men ändå mycket läsvärda.

Så jag tänkte inte skriva någonting om de svenska serierna utan istället några ord om ett par böcker som finns på engelska, som tips för de som liksom jag älskar König och han potatisnäsemänniskor.

Roy & Al cover

Roy & Al är en renodlad komedi om två hundar med samma namn som plötsligt tvingas dela hem eftersom deras hussar blir ett par. König har med hundar i en hel del av sina andra serier men här vänder han på fokuset, och istället för att hundarna har en bakgrundsroll är det här istället de som står i centrum medan människornas liv enbart bildar en plafond som hundarna kommenterar. Roy är en tjock byracka som inte bekymrar sig för någonting, medan Al är en neurotisk rashund som är förtvivlad över all vulgaritet som omger honom sedan hans sofistikerade matte dog och hennes son tog hand om honom. Plus att Al blir vansinnig över alla bögar; själv deklarerar han nogsamt sin heterosexualitet så ofta han kan.

Roy & Al 1

R&A är rolig men hör inte till Königs bästa. Jag saknar någon att bry mig om; när König får till det skrattar jag åt handlingen men jag bryr mig samtidigt om karaktärerna. Här finns inget sånt, bara enkel humor. Så en bra bok (König är aldrig sämre än bra), men ingenting man behöver leta upp.

Like Rabbits cover

Like Rabbits är däremot en bok i samma stil som Den frigjorde mannen et al: Ett samtidsdrama med betoning på humor och relationer. Här får vi läsa om barndomsvännerna Horst och Sigi som en dag blir grannar och återupptar bekantskapen. Horst är ihop med Vera men förhållandet tar slut när hon hittar en porrvideo han köpt i hemlighet, medan Sigi som är nyseparerad lever ett ungkarlsliv även om han kastar längtansfulla blickar på en flyttkarl som hjälpt honom till den nya lägenheten…

Like Rabbits 1

LR är König i klassisk form. Horst är nervös, lätt generad, och lever ett långt ifrån lössläppt liv. Med uppmuntran från Sigi försöker han bli av med sina hämningar men det är inte lätt, trots den underbara bifiguren operadivan Kriemhild Nastrowas inträde på scenen och därmed följande vilda sex. Det är omöjligt att inte sympatisera med honom, tafatt som han är, och det blir riktigt spännande mot slutet när han i allas åsyn måste bestämma sig för hur han ska ha det. LR ger mig den där varma, småmysiga känslan som König är så bra på, när jag läser om hans mycket mänskliga och ömsint skildrar människor.

Bull's Balls cover

Bull’s Balls! är ett skarpare album än LR, även om handlingen är av samma typ. Det man skulle kunna kritisera i LR (och de tidigare nämnda albumen på svenska) är att det sällan känns som om relationsdramatiken är på riktigt allvar. För de inblandade är den det absolut, men den godmodiga tonen gör att det ändå känns säkert att det kommer gå någorlunda bra till slut. I BB! däremot är det glödande passion och kåthet som gäller och ingen småputtrig kärlek.

Den drabbade är Paul som levt ihop med Conrad i flera år när han en dag får syn på en spansk byggnadsarbetare och faller pladask. Oturligt nog för Paul är Ramon inte intresserad av män men Paul kan inte låta bli att inleda en vänskap, med allvarliga följder för hans relation med Conrad. Conrad har sina egna problem med en pianostudent han undervisar men det känns ändå tydligt att det är Pauls problem som är viktigast i boken.

Bull's Balls 1

Egentligen är inte Bull’s Balls! bättre än till exempel LR, men det är kul att läsa en bok som inte på något sätt känns tillrättalagd för känsligare läsare. I de flesta andra av Königs böcker (Skräckkondomen undantaget) sticker han inte på något sätt under stol med att det är bögar det handlar om, och sexskildringarna är mycket grafiska. Men det känns ändå tryggt och säkert på något sätt eftersom böckerna känns så inriktade på humor. Här däremot är det kåtheten och passionen som är viktigare, och det misstänker jag en del kan tycka känns lite mer påträngande. Jag tycker som sagt det är kul när König inte det minsta bryr sig om hur hans serier ska uppfattas av olika läsare (jag tror han försnällar ibland annars).

Tre trevliga böcker där jag framförallt tycker att man ska försöka hitta Like Rabbits & Bull’s Balls!. Det kan vara lite knepigt eftersom förlagen som gett ut dem knappast är speciellt välkända för engelska serier, men det är värt det. En liten varning dock: Trycket i Bull’s Balls! är tyvärr undermåligt, för att inte säga urkasst. Men innehållet är guld värt!

PS. En liten detalj i Königs serier som jag uppskattar är hur han då och då använder sig av en ovanlig teknik vid scenbyten: Istället för att lägga dem så att de sker mellan två sidor lägger han dem istället mitt i sidan, som i sidan från Like Rabbits härovan. Det gör att serierna får sitt alldeles egna tempo jämfört med de flesta andra serier där scenbytena är mycket mer drastiska när jag som läsare också måste flytta blicken till en ny sida. Jag tror kanske inte att Königs teknik alltid är bättre men den är en intressant omväxling när den är så tydligt genomförd som här, inklusive det lilla hundörat på första rutan från den nya scenen som indikerar att nu vänder vi blad, bildligt talat men inte bokstavligt. DS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>