Reset

Reset cover

Först tänkte jag döpa det här inlägget till någonting à la Reset: Truth in Advertising? med tanke på hur lite jag tyckte om Peter Bagges serie Other Lives och att kanske den här nya serien med bitvis liknande tema skulle kunna bli en återgång till den Bagge jag en gång gillade. Men sen tänkte jag att det nog var lite långsökt som titel, plus att jag egentligen allra helst skulle vilja se Bagge göra någonting nytt och överraskande snarare än att försöka gå tillbaka till den typ av serier han gjorde förut :-)

Så, Reset: Guy är en 40+ komiker som efter att en gång i tiden ha varit en Stjärna numera ignoreras av nöjesvärlden efter en påstådd hustrumisshandel, så när han en dag blir inbjuden att delta i testerna av en ny sorts virtual reality-maskin tackar han ja; pengarna behövs. Men när det visar sig att det kommer innebära att han måste genomleva några av sina minst omtyckta erfarenheter tidigare i livet vill han dra sig ur. Tyvärr har han inte läst igenom kontraktet han skrev på, och forskarna som driver projektet har redan spenderat stora summor på att utforska Guys bakgrund och vill därför inte låta honom gå.

Jag vet uppriktigt sagt inte vad jag ska tycka om Reset. Det finns uppenbara likheter med Other Lives (virtual reality, de rätt tråkiga svart-vit-gråa teckningarna, den mycket konstruerade intrigen), men å andra sidan tyckte jag mycket bättre om att läsa Reset. Jag var intresserad hur det skulle gå för Guy och vad som skulle hända, någonting jag helt saknade i OL., och läsningen flöt på mycket bättre den här gången. Lustigt nog kändes Reset också nästan mer som en sammanhållen berättelse trots att den ursprungligen publicerats som 4 tidningsnummer; Bagge måste ha tänkt på bokpubliceringen i åtanke redan från början. Lite mer detaljerad kritik vad gäller manuset behövs nog.

Reset - Mindre bra

Det dåliga: Hela setupen med apparaten som låter Guy återuppliva och förändra sitt liv känns onödig. Vad de som ligger bakom egentligen vill förklaras aldrig; de bråkar en hel del om hur experimenten ska genomföras men varför den ena tycker si och den andra tycker så är obegripligt. Mot slutet säger en av dem att det torde vara uppenbart vid det här laget att avsikten är att utnyttja apparaten som ett förhörsredskap (vilket jag antar är ett försök från Bagge att antyda att det är mörka krafter som ligger bakom, som tortyrmetoderna CIA använt) men själv säger jag bara Huh? till den förklaringen. Inte ett dugg av det som jag läst antyder att apparaten skulle kunna användas vid ett förhör. Jag misstänker att Bagge inte ens själv har någon klar bild framför sig utan att han istället använder den som någonting som kickar igång handlingen, i brist på bättre. Eller så är han helt enkelt fascinerad av virtual reality och vill få in det i handlingen oavsett allt annat, vilket m t p Other Lives inte är helt omöjligt.

Det bra: När Bagge struntar i apparaten och istället skildrar människors möten IRL är serien mycket bättre. Som exempelvis när Guy och forskarna försöker lära känna varandra bättre på en snabbmatsrestaurang, eller ännu mer när Guy tack vare sina upplevelser återknyter kontakten med en gammal barndomsbekantskap och inleder ett förhållande med henne. I de här scenerna syns det hur bra Bagge kan vara när han bara rakt upp och ner låter människor prata med varandra. Dialogen är utmärkt, kroppsspråket likaså; den bästa sekvensen i hela boken är en scen där Guy och hans nya flickvän går hem till honom, ligger med varandra, och sen pratar om sina liv. Simpelt och intressant trots avsaknaden av yttre dramatik. Om det sen är komik är en en annan fråga; jag tycker att Bagge i sådana här scener är väldigt underhållande att läsa,  även om det saknas direkta skämt :-)

Reset - Bra

Min önskan för nästa Bagge-serie är att han struntar i datorer och annat och skriver en relationsserie. Humoristisk eller inte spelar ingen roll, jag vill bara se hur han hanterar människors relationer utan annat bjäfs som distraherar. Snälla, med socker?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>