Blå Skalbaggen – ingen Guldbagge!

Det är inte Guldbaggar allt som glimmar – det finns andra sorters baggar också! Den som läste ungdomstidningen Jules Verne-magasinet/Veckans Äventyr i början av 40-talet kunde stöta på en serie som hette ”Blå Skalbaggen”. Hade tidningen haft färgtryck (vilket den endast hade på omslaget där serierna Stålmannen och Djungel-Jim härjade) så hade man kunnat tro att Skalbaggen var en ren Fantomenkopia med blå dräkt och mask för ögonen! Men så var det inte. Blå Skalbaggen var en storstadskille och ingen djungeläventyrare.
BlueBeetleSerien debuterade i det amerikanska seriemagasinet ”Mystery Men Comics” hösten 1939. Bakom stod förlaget Fox, en av många utgivare som gav sig in i dansen runt guldkalven efter att Stålmannen slagit igenom något år tidigare och banat vägen för superhjältarna. Förlaget hade bl.a. serieskaparen Will Eisner i ryggen, och han hjälpte till att peka ut riktningen mot tuffa hjältar som räddade sköna damer i skumma storstadsgränder!
Redan i det första numret dök Blå Skalbaggen, eller Blue Beetle som han hette på originalspråket, upp. Serien gjordes av ”Charles Nicholas”, en pseudonym bakom vilken tre serieskapare kom att dölja sig; Charles Nicholas Wojtkoski, som är den som brukar tillskrivas skapandet av serien, Chuck Cuidera, som tidigt kopplades in på serietidningsversionen, och Jack Kirby, som efter något år kontrakterades för att göra en dagspressversion av serien.

Dan Garret blir Skalbaggen!

Dan Garret blir Skalbaggen!

Skalbaggen hette egentligen Dan Garret och var polis. Han träffade på en vetenskapsman som uppfunnit ett vitamin – ”Vitamin 2X”. För att undvika att skumma typer skulle komma i besittning av vitaminet fick Garret prova det, och fick en enorm styrka!
Den tighta blå dräkten hjälpte också till. Den var nämligen sydd av ett mycket tunt material (celluid!) samtidigt som den var skottsäker!
Liksom många andra hjältar drevs Garret av ett hämndmotiv. Hans far, som också var polis, hade mördats av gangstrar och nu skulle sonen alltså hämnas honom!

Presentation i JVM/Veckans Äventyr

Presentation i JVM/Veckans Äventyr

I Jules Verne-magasinet/Veckans Äventyr gick serien från nr 2 1940 till nr 41 1943. Något mer uppdykande i Sverige blev det inte men i USA fortsatte Blue Beetle (med god draghjälp från div. merchadising samt en radioföljetong) ända fram till den amerikanska seriecensuren Comics Code slog till i mitten av 50-talet. Då hade serien förfallit. Inslaget av våld blev allt högre samtidigt som Blue Beetle själv allt oftare förpassades bort från omslaget av vackra lättklädda damer. Det blev ”Good Girl Art” som genren kallades i USA. Serien försvann för några år men fick en reinkarnation under 1960-talet. Sedan följde ny bortavaro innan serien ganska nyligen kom i dagsljuset igen – i en tredje version på Stålmannens amerikanska förlag DC.
bb11

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>