Blänkare 2: Hit-Girl

Hit-Girl 1 cover

Jag gillade serien Kick-Ass när den kom; den var ett lyckat försök i genren ”Tänk om någon tog superhjältar på allvar”. Och det trots att Mark Millar skrivit den, en författare som så gott som alltid får mig att bli uppriktigt arg när jag läser honom pga hans närmast våldspornografiska serier.

Kick-Ass 2 var däremot en flopp som fick mig att tro att det var en lycklig slump att den första serien blev så bra den ändå blev, för i 2:an visade Millar upp sina vanliga sidor istället, och det som från början närmast var en elak kritik mot superhjältar blev hastigt och inte alls särskilt lustigt en alldeles vanlig Millar-suerhjälteserie som frossar i våld. Liiite mindre våld än vanligt eftersom karaktärerna inte har några riktiga superkrafter och därför inte kan orsaka lika mycket skada som brukligt är hos Millar, men det var allt.

Och nu finns det alltså en mini-serie med Hit-Girl i huvudrollen som utspelar sig mellan Kick-Ass 1 & 2.

Handlingen knyter samman de tidigare serierna så att man som läsare ska få reda på vad som hänt innan 2:an börjar, med Hit-Girl, Kick-Ass och deras ”fiender”. Givetvis är det otroligt våldsamt eftersom Hit-Girl har huvudrollen och hon är lika effektiv på att döda som någonsin exempelvis Punisher, sin ringa ålder till trots.

Hit Girl - Mord

Den antydan till intressantare handling som skymtar till utspelar sig i Hit-Girls dagliga liv: Hon vet inte hur man ska uppföra sig i skolan tillsammans med jämnåriga efter sin ovanliga uppfostran, och hennes adoptiv-pappa oroar sig för att hon ska fortsätta sitt superhjälteliv i hemlighet. Men eftersom det är Millar vi talar om så tappas de här inslagen bort för att göra plats för de mycket viktigare sidorna som skildrar alla uppfinningsrika sätt man kan döda en människa på som Hit-Girl läsrt sig av sin döde pappa.

Skräp? Jo, nog är det det. Teckningarna är riktigt bra, men manuset är upprörande uselt. Egentligen är det inte så mycket som skulle behöva förändras för att göra det till en bra serie (och detsamma gäller många andra Millar-serier); han har idéer som kan vara intressanta, men han är förtvivlat usel på att utnyttja dem. Men om man gillade Kick-Ass 2 så kan man definitivt läsa den här serien med; mer av detsamma och av ungefär samma kvalité.

Nu: Ut i solen! Och sen kanske någon blänkare till ikväll/imorgon :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>