You’re All Just Jealous of My Jetpack

You're All Just Jealous of My Jetpack

The Guardian är en tidning som inte har många serier men de den har är ibland fantastiskt bra, som Posy Simmonds serier Tamara Drewe, Gemma Bovery och de om Weber-familjen. Men det finns andra med, och You’re All Just Jealous of My Jetpack är en nyutkommen bok samlar ihop diverse småserier av Tom Gauld som först publicerades i The Guardian.

Jag fascinerades av Gaulds bok Goliath förra året; den hade en alldeles egen stämning och en lågmäld humor som jag uppskattade mycket, tillsammans med väldigt underfundiga teckningar. Så mina förväntningar var minst sagt höga inför YAJJoMJ, även om det inte handlade om en längre serie :-)

You're All Just Jealous of My Jetpack cartoonsHenry David Thoreau

Och det här är riktigt, riktigt bra, faktiskt bland de bästa jag läst i genren (där genren skulle kunna beskrivas som ensides/enrutes strippar utan gemensamma personer/handling). Om än inte varenda stripp är lika rolig skrattade jag till högt alldeles för mig själv väldigt ofta när jag läste den; Gaulds extremt knasiga och irrelevanta infall vad gäller vårt kulturella arv (för det handlar ofta om klassiska romaner, litteratur i allmänhet, film och dylikt) är ständigt förvånande och helt respektlösa.

You're All Just Jealous of My Jetpack cartoonsBeatrix Potter

Gauld gör upp listor av typen ”Elements for a railway murder mystery”; han intervjuar romanpersoner om deras orsakerna till varför de vill hämnas; en myra från Den andalusiska hunden berättar om hur privilegierad hon känner sig som fick springa runt på Buñuels hand. Allt illustrerat på samma kongeniala sätt som Goliath med en stil som känns både gammalmodig och modern på samma gång.

Efter ett tag börjar jag känna igen en del av Gaulds metoder men lustigt nog gör det bara serierna ännu bättre, med en känsla av en mästare som varierar sitt tema (typ Lewis Trondheims serier herrarna O och I). Så en kort recension men en helhjärtad rekommendation: Läs You’re All Just Jealous of My Jetpack och bli lyckligare!

You're All Just Jealous of My Jetpack cartoons - William Shakespeare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>