Flash Gordon – Zeitgeist

Flash Gordon - Zeitgeit cover 1

Efter några intressanta serier är det nu dags för någonting sämre igen. Kanske inte så överraskande eftersom det handlar om förlaget Dynamite som verkar fokusera på uslaste sortens våldsamma machoserier, ibland tyvärr gjorda av annars OK serieskapare, och dessutom en serie som alltid haft problem framförallt med manusen; inte någon lovande kombination. Men jag försäkrar: Pinan blir kort. För den som läser recensionen alltså, medan den för mig som läste eländet var lite längre 😉

Flash Gordon – Zeitgeist är en 10-delars miniserie (tror och hoppas jag) som har den goda smaken att kombinera Blixt Gordon i seriens ursprungstappning, dvs den utspelar sig på 30-talet och myllrar av fåniga Mongo-företeelser som apmän, hajmän, osv som alla ser lika övertygande ut som utomjordingar i original-Star Trek, med en intrig där Ming anlitar Hitler för att ta över Jorden som Mings hantlangare. Plus, som lök på laxen, kvinnor som alla ser ut som om de opererat in silikonbröst modell större och modell hårdare. Männen ser å sin sida ut som om de plastikopererat in muskler hela bunten, men det gör det inte bättre. Förutom nazisterna och Mings vakter med generiskt asiatiskt utseende som skildras lite smårasistiskt hela bunten istället. Joy.

Flash Gordon - Zeitgeit, Daniel Indro

Indro

Det finns inte mycket mer att säga om handlingen (som för övrigt Eric Trautmann tillsamman med den alltid lika pompösa Alex Ross står för); överraskningar och löjliga sammanträffanden finns det precis så gott om som man skulle kunna misstänka (dvs inga och massor). Spännande är den inte heller, med en smått sinnessjuk Zarkov som givetvis ändå är smartare än alla andra och inte har några problem att omedelbart förstå en vetenskap och teknik som är ljusår före Jordens och sen genast överlista Mings vetenskapsmän. Ett litet plus får den dock för skildringen av Ming som en nästan abstrakt överlägsen makt jämfört med allt annat; den delen var till och med lite suggestiv. Tyvärr droppas det nästan omedelbart pga redan nämnda Zarkovs intelligens, Gordons muskler och initiativförmåga, Dales våpiga mktlöshet, samt Mings tendenser att som ett sant ont geni föredra att föreläsa för sina fångar istället för att avrätta dem omedelbart.

Teckningarna är i grunden trista, oavsett om det är Daniel Indro som tecknar eller Ron Adrian som tar över i de avslutande numren. I någon enstaka ruta lyckas Indro fånga lite av Alex Raymonds råa energi men det är mycket sällan, och sen har vi ju färgläggningen, personernas utseende, med mera…

Flash Gordon - Zeitgeit, Ron Adrian

Adrian

Så skippa den här serien; det borde jag också gjort :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>