Striden fortsätter: A Game of Thrones volym 2

A Game om Thrones volym 2 - Omslag

Bok nummer två i den trevliga recensionshögen från Apart förlag är tyvärr den svagaste i sändning: Serieversionen av A Game of Thrones har kommit med bok nummer två och den fortsätter på samma sätt som den första gjorde: En i grunden fantastiskt bra historia som har en hel del problem i överföringen till seriemediet.

Historien börjar här ta fart på riktigt efter den första volymen som hade den otacksamma uppgiften att presentera hela det stora persongalleriet. Stark-barnen börjar få sina egna plottrådar (Bran vaknar upp efter olyckan, Arya inleder sin träning för Syrio, Jon blir medlem av Mörkrets Väktare) och intrigerna i King’s Landing tätnar; allt medan Daenerys får tre drakägg i bröllopsgåva. Jag säger bara det att om inte Martin på något sätt tussar ihop drakarna med De andra innan boksviten är över kommer jag bli mycket upprörd!

Hursomhelst, tillbaka till serien.

Manusförfattaren Daniel Abraham har blivit lite varmare i kläderna och texten känns inte lika otymplig och hattig den här gången. Visst är det fortfarande alldeles för många textplattor i tredje person med ett överdåd av text som egentligen är onödig (det känns som om Abraham inte vågar frångå romanerna alltför mycket och istället känner sig tvungen att inkludera alldeles för många detaljer), men hoppen mellan de olika händelserna runtom i världen kändes smidigare den här gången.

Lite mindre text, tack

Texten skulle tjäna på att vara mer kortfattad (vilket den här bild-kommentaren också skulle göra)

Manuset är kort sagt någorlunda tjänligt, och sen har ju som sagt handlingen ett mycket starkare driv här när alla inledande förklaringar är avklarade.

Men tecknaren Tommy Patterson har det alltjämt svårt. Det märks rätt tydligt att han fortfarande i grunden är en amatör: Han kan göra enstaka illustrationer som ser helt OK ut i sin glassiga Photoshopstil, men han kan egentligen inte teckna serier. Det är ett problem han delar med många andra artister som man kan se på nätet och i lyxigare amatöralster; jag skulle tro att han inte fyllt sina skissblock med serier utan istället med enstaka coola illustrationer av idealiserade hjältar/hjältinnor. Sen när han som här ska göra en serie med personer som ska ha individuella utseenden och som rör sig i vardagen blir det inte alls bra. Människorna är alla endera av två typer: Plastigt vackra à la B-skådisar från Hollywood (hjältar, hjältinnor, intelligenta onda antagonister) eller karikatyrer av människor (inte så intelligenta antagonister/bifigurer).

När det gäller själva boken som ett fysiskt objekt är det precis som alltid med Apart en föredömligt prydlig utgåva. Bra papper, bra tryck, extramaterial (här ett efterord om hur designen av bland annat Järntronen och De andra utvecklades för serien), och som den bokhyllesälskare jag är gillar jag också att bokryggarnas design är konsistent, till skillnad från t ex skräckexemplet DC/Marvel där samma bokserie kan byta ryggdesign flera gånger under utgivningens gång. Brrr!

Så ja, jag är lite nöjdare efter den andra volymen än efter den första, men tyvärr är framförallt teckningarna fortfarande för lusiga för att det ska bli ett godkänt betyg. Men jag blev trots allt sugen på att läsa om böckerna igen för det är verkligen en bra historia :-)

Typ 2-människor

Typ 2-människor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>