Det var år 1933: Polly and Her Pals

Polly and Her Pals 1933 - Cover

Det är ganska länge sedan jag skrev om någon riktigt gammal serieklassiker så vad kan passa bättre än de kompletta dagsstripparna av Cliff Sterretts Polly and Her Pals från anno 1933, dvs 80 år sedan? Boken ifråga är en del i förlaget IDWs utgivning av utvalda klassiker där de trycker om exakt ett år av en serie i samma storlek som den ursprungligen publicerades i med en stripp / sida -> boken ifråga är extremt bred men inte alltför hög.

Gertrude + grisar

Gertrude + grisar

Hur är det då att läsa dagstrippversionen av Polly and Her Pals; det är trots allt en serie som är mest berömd för sina fantastiska söndagssidor (som jag berömt här förut)?

Jodå, det är en serie som fortfarande är rolig att läsa, sina 80 år på nacken till trots. Söndagssidan är definitivt det bästa sättet att läsa Sterrett eftersom hans underbara och abstrakta teckningar kommer bäst till sin rätt där, men det här är inte heller så pjåkigt. Manuset skulle jag säga är OK trots en viss dragning åt den redan då (misstänker jag) rätt uttjatade klichén med gnabbande äkta makar men lika illa som exempelvis Lilla Fridolf är det aldrig. En del av deras ständigt närvarande släktingar är genuint roliga karaktärer där den jag fastnade mest för är den lilla flickan Gertrude, en bortskämd, extremt envis och suveränt självgående odåga.

Fast skälet jag gillar den här boken är inte manuset för så bra är det inte. Men Sterretts teckningar är roliga bara att titta på; det räcker så om man inte är intresserad av att läsa den. Polly and Her Pals 1933 - KoOch under det här året får familjen för sig att flytta ut på landet varpå Sterrett kan teckna en uppsjö av vanliga djur i hans mycket speciella stil :-)

Så precis som Baron Bean, den förra volymen i IDWs serie som jag skrev om i början av året, är det här en trevlig bok som ger en inblick i en av seriehistoriens största när han inte jobbade med det han blev mest hyllad för. Med andra ord, om man inte läst Sterrett förut ska man leta upp söndagssidorna av serien, men om man redan gjort det och vill läsa mer är den här samlingen ett bra val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>