Inkorrekt titel: Genius

Genius - Cover

En händelse som ser ut som en tanke: Häromsistens hyllade jag Building Stories, en serie som trots att innehållet inte är vad jag normalt gillar i serier jag inte kan låta bli att berömma. Idag ska jag skriva en kort snutt om en serie med ett liknande innehåll men som jag definitivt inte kan berömma. M a o, business as usual vad gäller realistiska gravallvarliga serier om förhållanden och relationer 😉

Genius har ett enkelt koncept: Fysikern Ted har problem på jobbet. Som ung sågs han som ett underbarn men nu levererar han inte längre och hans chef har sagt åt honom att om han inte kommer på någonting nytt så kommer han avskedas. Samtidigt har hans fru oförklarliga huvudvärkar så att ha sjukförsäkring är ett måste (det här är alltså USA pre-Obamacare). Så när han av en slump får reda på att hans svärfar några veckor jobbade som livvakt åt Albert Einstein och då anförtroddes en ny revolutionerande idé som Einstein inte ville att världen skulle få reda på kommer Ted fram till att han och hans frus liv hänger på att han kan övertala svärfadern att berätta; med den nya idén kan han behålla jobbet och allt kommer bli bra…

OK, varför är Genius alltså en dålig serie, som jag redan avslöjat? Dvs bortsett från att jag inte är sådär överdrivet förtjust i den realistiska relations-genren, alltså.

  • Hela historien känns extremt krystad, med ett scenario som är alltför otroligt för att passa i den seriösa stilen i övrigt, med en 75 år gammal idé som kan uttryckas i en kort viskning och som skulle revolutionera hela fysikvetenskapen.
  • Titlen, Genius, anspelar förstås både på Einstein och Ted. Det står en himla massa om hur jobbigt det var för Ted att växa upp som geni men det skildras väldigt lite; en enstaka sida eller två är allt som visas upp som bevis på hur jobbigt livet varit för Ted. Så infallsvinkeln att det handlar om genier och hur besvärligt det kan vara slarvas bort.
  • Det finns också gott om andra inslag som aldrig plockas upp igen: Einsteins otrohet, Teds oro för att han inte är en ”riktig” man, mm. De utvecklas aldrig efter att de introducerats; det verkar som om författaren Steven T Seagle tror att bara han nämner dessa ämnen så kan väl läsaren fylla i detaljerna själv.
  • Einstein igen? Verkligen?
  • Det där med krystat kan jag inte låta bli att peta lite mer i. Vad tusan är det för ett jobb Ted har egentligen; det liknar inget företag jag någonsin hört talas om, med ett gigantiskt rum fyllt med kontorskuber där det sitter teoretiska fysiker och svettas för att komma på nya revolutionerande idéer inom fysiken. Precis som mycket annat i serien känns det som om Seagle först kommit på en idé (”Ett naturvetenskapligt geni som inte längre kan prestera”) och sen helt slappt istället för att utveckla på ett realistiskt sätt hur det skulle yttra sig uppfinner ett företag av klassiskt amerikanskt kontorssnitt.
  • Kvinnor göre sig icke besvär i Genius. Hustrun är bara med som en kuliss för Ted att oroa sig för, själv blir hon aldrig en tredimensionell person. Samma med barnen där sonen är den som vi får läsa om när Ted försöker relatera till honom, trots att han är så olik Ted man kan bli (inte teoretiskt intresserad, vill bara spela tv-spel och träffa tjejer, sov). Dottern antyds vara ett geni även hon men istället för att vi får se det och får en känsla för vem hon är får vi istället bara läsa om Teds oro för att hon också ska bli utstött. Så son = skildra honom som en person i egen rätt, dotter = skildra henne som en person genom pappans tankar. Suck.

Genius - Uppväxt

Ok, nog nu; jag har ingen lust att lägga fler ord på Genius. Den är inte på något sätt bottenlöst dåligt (och Teddy Kristiansens teckningar är alltid värda åtminstone en titt), men den är bottenlöst menlös; jag har svårt att se en enda anledning till att man ska läsa den helt enkelt. Ingen spänning, inga djupa insikter i människors tankar, inga karaktärer det går att bry sig om, och bara kompetenta men föga upphetsande teckningar :-/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>