Försämring: Polly and the Pirates – Mystery of the Dragonfish

Polly and the Pirates 2 - Cover

Som en pendang till min förra recension, den om barn/ungdomsserien Astronaut Academy vars andra bok lyfte serien, är dagens bok en recension av den andra boken i en serie för barn/ungdomar som tyvärr är mycket sämre än den första: Polly and the Pirates – Mystery of the Dragonfish, skriven av Ted Naifeh och tecknad av Robbi Rodriguez.

Polly går på en internatskola för flickor eftersom hennes pappa är ambassadör och därför utomlands medan hennes änglalika mamma är död. Tror hon. För i den första boken i serien visar det sig att hennes mamma i verkligheten var Meg Malloy, en legendarisk sjörövarkapten, och att Malloys gamla besättning nu behöver en ny kapten för att hjälpa dem att hitta bytet från de tidigare eskapaderna.

Boken var genuint trevlig att läsa med charmiga teckningar och ett underhållande manus som inte väjde för de mörkare sidorna. Lika bra som Naifehs serie Courtney Crumrin var det inte, men när jag såg att jag helt missat att det kommit en del två redan förra året beställde jag den utan att fundera närmare.

Men jag borde ha kollat in fakta om boken innan. Jag hade säkert beställt den ändå, billig som den är, men kanske hade jag åtminstone reagerat lite på att teckningarna i denna andra del inte längre var gjorde av Naifeh utan av den för mig okända Rodriguez.

Polly and the Pirates 2 - Dans

För tyvärr tyvärr gör teckningarna att jag nästan inte kom igenom serien. Faktiskt var de så distraherande att jag ärligt talat inte kan säga om manuset var bra eller inte; jag kan så att säga inte se igenom teckningarna.

Problemen är många. Ett som (kanske) inte är Rodriguez fel är att de bitvis väldigt tunna linjerna alldeles för ofta släpper och det som blir kvar är ett ”prickigt” streck. Att jag skriver (kanske) beror på att när jag kollar sidorna noggrant verkar det som om trycket egentligen är helt OK och att det istället är tidigare i kedjan som det gått fel. Kanske inscanningen, kanske själva tecknandet (om det är gjort på dator), kanske är det t o m ett medvetet stildrag. Resultat är hursomhelst att det ofta är extremt svårt att se vad som händer och att det ser förtvivlat fult och slarvigt ut.

Det hela blir dessutom värre i och med att Rodriguez är usel på läsdesign. Det är rörigt både vad gäller rutornas placering på sidan men framförallt med utformningen av innehållet; jag kan helt enkelt inte se vad som händer.

När jag nu efteråt bläddrar i boken ser det inte alls så farligt ut utan tvärtom rätt trevligt. Men skenet bedrar: Så fort jag tittar närmare efter så märker jag hur svårt det är att komma igenom sidorna. Jag är fullkomligt övertygad om att Rodriguez kan åstadkomma provsidor som ser utmärkta ut men han kan sorgligt nog inte alls göra serier :-(

Så kontentan av dagens recension är enkel: Undvik Polly and the Pirates – The Mystery of the Dragonfish. Men läs gärna den första delen om ni vill ha lite småmysig underhållning :-)

Polly and the Pirates 2 - Jakt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>