The Gigantic Beard That Was Evil

The Gigantic Beard That Was Evil - Cover

Egentligen är det onödigt att skriva om Stephen Collins serie. Den helt sanningsenliga titeln själv är nästan skäl nog att läsa den, men när det sen paras ihop med 240 sidor (stort format, inbunden, tjockt papper) poesi, surrealism och alldeles underbara teckningar är i princip allting sagt; de som fängslas av titeln The Gigantic Beard That Was Evil och den minimala beskrivningen kommer gilla boken, andra kommer inte göra det.

Men jag kan inte låta bli att lägga till några ord ändå 😉

Ön Here är konformismens högborg: Allt är perfekt, ingenting avviker någonsin från normen, och Dave älskar det. Varje dag är den andra lik, med frukost, arbete (som han egentligen inte vet vad det går ut på, förutom att presentera grafer och siffror för andra på mötena), middag, allt till det ständiga ljudspåret av Bangles ”Eternal Flame”. Men det finns en detalj som skiljer Dave från de andra: Han har ett enda, envist skäggstrå som han inte kan bli av med…

The Gigantic Beard That Was Evil - Ett

När Daves skägg sedan närmast exploderar i tillväxt drabbas Here av en kris; här finns för första gången någonting som inte låter sig kontrolleras och som visar att det omgivande kaoset trängt in i landet (havet som omger ön ses på med misstänksamhet, och landområdena bortom havet, There, är sinnebilden för Det Okända, det som alla är rädda för).

Det är en besynnerlig saga Collins presenterar, med blyerts/kolstifts-teckningar som precis som texten leder tankarna till poesin. Ofta är texten rimmad, med rytm men utan tydlig meter, och teckningarna har en liknande egensinnig rytm. Ett budskap finns det också, den kanske inte så djupa men ack så välpresenterade idén att det onormala kan vara bra.

The Gigantic Beard That Was Evil - Tu

Då och då blir jag rädd att nu, nu kommer serien tippa över och bli överlastad/övertydlig/alltför konstruerad, men icke; skäggberättelsen förblir lika lätt att läsa som alltid. Den lågmälda humorn bidrar för givetvis är de surrealistiska inslagen komiska även om Collins aldrig skriver läsaren på näsan att ”Nu är det roligt!” utan lugnt litar på att det  inte behövs.

Jag tror den här texten får räcka. The Gigantic Beard That Was Evil är en serie som inte liknar någon annan, men  viktigare är att den är underhållande, vacker och fascinerande att läsa. Det är en kortvarig upplevelse att läsa den, det finns väldigt lite text, men den borrar sig å andra sidan fast i minnet desto längre :-)

The Gigantic Beard That Was Evil - Tre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>