Lite euro-scanlations 3: The Call of Origins

The Call of Origins 1 - Cover

Jag har sparat det bästa till sist i den här genomgången av euro-scanlations: The Call of Origins, skriven av Joël Callède och tecknad av Gaël Séjourné, tre album i en avslutad historia om ras och härkomst.

Det är det glada 20-talet, men det epitetet stämmer inte för alla. Som exempelvis för Anna, en servitris på ett café i hjärtat av Harlem. Hennes föräldrar är döda sedan länge så hon har växt upp hos sin moster, morbror och mormor. Och trots engelskan vet jag att det är mor- som gäller och inte far-, för Anna har en bakgrund som gör det svårt att passa in: Hennes mor var svart men hennes far vit, och den blandningen är inte någonting som ses på med blida ögon. För de vita hon (mycket sällan) kommer i kontakt med klassificeras hon omedelbart som svart och därmed mindre värd och olämplig at tumgås med, medan de svarta är misstänksamma eftersom hon inte är svart ”på riktigt” utan kanske bara en posör, en älskare av de/t vita.

Hon och hennes väninnor går ut och dansar på nattklubbar i Harlem och visst flörtar män med Anna men det är alltid med en stark känsla att de egentligen är mest intresserade av henne för hennes atypiska utseende, inte för att hon är den hon är, och också med baktanken att eftersom hon inte är ”äkta” svart så behöver man inte bekymra sig om hennes rykte och moral; det är oväsentligt eftersom hennes bakgrund är det enda som definierar henne i deras ögon.

Men efter att ha läst en tidningsartikel om en försvunnen forskningsexpedition till Afrika framkommer det att hennes far inte alls som tidigare sagts henne dog för länge sedan; den sanna historien är både mer hoppfull och mer tragisk. Hon bestämmer sig för att försöka ta reda på mer om honom och om vad som hänt med expeditionen, och till sin hjälp har hon Simon Sachs, en ung man som jobbar på samma museum som expeditions ledare kom från. Tillsammans skramlar de ihop pengar för en resa till Afrika, en resa som är tänkt att betalas för genom att man samtidigt spelar in en film med Anna i huvudrollen som en dokumentär äventyrerska.

Det första albumet utspelar sig helt i Harlem, de övriga två i Afrika, och tillsammans målar de upp en ovanligt rättfram bild av rasism och fördomar. Vad som gör det intressant är att den så tydligt (utan att skriva läsaren på näsan) visar hur rasism frodas hos alla, inte bara hos de som gynnas (dvs här de vita) utan även hos de som förtrycks (här de svarta). Alla är lika fördomsfulla och avvisande när det kommer till hur de bemöter Anna inte som en individ utan som en representant för Det andra, Det främmande. Sättet de ger uttryck för sina fördomar är förstås olika, men grundproblemet är detsamma: Det systematiska förtrycket förvrider allas själar. Det finns en grupp av människor här som inte behandlar henne fördomsfullt och det är följdriktigt de svarta i Afrika, dvs de som inte levt under vitt förtryck utan klarat sig undan det. Eftersom de inte växt upp i en miljö färgad av rasism som beror på ens hudfärg ser de bara Anna som en människa med ett ovanligt och därför fascinerande utseende, varken mer eller mindre.

The Call of Origins - Bad

De som tillåter sig lära känna Anna behandlar henne förstås därefter som en individ istället som en grupprepresentant men så är det ju alltid; det finns ju mängder av rasister som samtidigt som de yttrar de mest horribla saker ändå tycker att den invandrade grannen som de känner väl är helt OK och en trevlig prick.

OK, nu låter det här förstås som om The Call of Origins är en läskigt propagandistisk historia som man knappast nöjesläser, men det är alltså helt fel. Anna har huvudrollen och det är hennes utveckling vi får följa, hur hon påverkas av sin omgivning (där rasismen är en stor del, men ändå bara en bakgrund till allt annat). När seriens handling flyttar över till Afrika blir den ännu bättre; jag var hela tiden orolig för att den skulle börja förenkla eller för den delen bli lite fördomsfull själv (jag har ju lite dåliga erfarenheter av scanlations där kvinnor letar efter sina försvunna fäder i Afrika). Men TCoO klarar sig alldeles utmärkt från det, ingenting klingar falskt, och det kändes mycket skönt.

Eller, det finns en sak som klingar falskt som jag måste nämna: Översättningen är väldigt krattig. De brukar variera i scanlations från bra till katastrof, och den här drar tyvärr väldigt mycket åt det senare hållet. Meningarna är oftast grammatiskt fel, stavningen likaså, och jag var tvungen att ibland läsa den på det speciella sättet som går ut på att bara låta orden skölja över mig för att låta hjärnan själv pussla ihop det till en begriplig enhet. Så om man kräver ett vackert språk ska man hoppa över den här serien, tveklöst!

Om Callèdes manus misshandlats en (stor) smula så är Séjournés teckningar däremot intakta, och det är tacknämligt. Han tecknar i en målad stil som påminner lite om Bourgeon, lite om Gibrat, lite om Ana Mirrales. Kort sagt, en elegant stil som känns väldigt franks/europeisk och som passar utmärkt till den här typen av serie :-)

Man måste ha överseende med översättningen men om det inte är något problem så är The Call of Origins en förträfflig liten serie som vore väl värd en fysisk utgåva och en därmed (förhoppningsvis) bättre språkbehandling. Men tills det händer, läs den här trots bristerna.

The Call of Origins - Karen Blixen

En berömd danska presenteras

3 reaktion på “Lite euro-scanlations 3: The Call of Origins

  1. Funderar pa vilket land i Afrika det galler som hon akte till; namns det i serien? 1920 var i stort sett hela Afrika koloniserat (mojligtvis inte Liberia och Etiopien), och alla afrikaner var nog inte oskuldsfulla vildar som inte hade daliga erfarenheter av Vite Mannen?
    Omslaget till bok 1 ar grymt snyggt, men inte ser man att hon ar mulatt. For mig ser hon tamligen fransk ut…

  2. Jodå, det nämns: Kenya. Och det är inga oskuldsfulla vildar hon träffar, men allteftersom hon rör sig först från Mombasa, sen till Nairobi och sen ännu längre inåt landet blir de vitas inflytande mindre märkbart. Inte för att landet inte är kolonialiserat men för att det finns färre vita där.

  3. Ah, later logiskt! Precis som att inte sa manga vita (eller ens svarta) hade sett de Djupa skogarna i Bengali vid samma tidpunkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>